Domácí tavený sýr – krémový - postup přípravy
Až ochutnáte domácí tavený sýr s olivovým anebo s lanýžovým olejem, už nebudete chtít ten kupovaný! Je skutečně velmi delikátní a hodit se bude k potírání čerstvého pečiva během snídaně i k tvoření chlebíčků a jednohubek.
Tavený sýr s olivovým olejem
Tavený sýr s lanýžovým olejem
Recept 1: Tavený sýr s olivovým olejem
Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:
- plnotučné pasterizované mléko: 2 l
- šťáva: z 1 ks citronu
- extra panenský olivový olej: 2 až 3 lžíce
- sůl: dle chuti
Jak postupovat při přípravě domácího taveného sýra s olivovým olejem?
Nejprve si do velkého hrnce nalijte dva litry pasterizovaného plnotučného mléka. Pak jej pomalu přiveďte k varu na středním plamenu. Jakmile začne tekutina mírně bublat, vlijte do ní čerstvou šťávu z citronu. Ta bude působit jako syřidlo. Díky ní se oddělí syrovátka. Tento proces bude trvat jen pár minut. Udržujte spíš mírnější plamen ke konci. Mléko by nemělo bublat, jen se zahřívat (kolem 60 °C).
Pak vše odstavte z plotny a syrovátku pomocí děrované naběračky vyjměte do sítka. Zde ji osolte dle chuti a promíchejte. Nakonec ji přemístěte do mixéru, přilijte k ní olivový olej a rozmělněte. Tím vytvoříte lahodný tavený sýr, který se s tím z obchodu nemůže rovnat. Uchovávejte ho ideálně v uzavíratelné sklenici na chladném místě (nejlépe v lednici).
Recept 2: Tavený sýr s lanýžovým olejem
Na tento druh taveného sýra potřebujete následující ingredience:
- pasterizované plnotučné mléko: 1 l
- lanýžový olej: 1 a ½ lžíce
- olivový olej: 2 lžíce
- citronová šťáva: ½ lžíce
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
Jak připravit domácí tavený sýr s lanýžovým olejem?
V první fázi postupujte zcela identicky jako v předešlém případě. Pouze je rozdíl v dochucování oddělené syrovátky. K té přisypete dle chuti sůl, mletý pepř a také vlijete lanýžový a olivový olej. Vše rozmixujete a konzumujete s vybraným pečivem. Taktéž uchovávejte v lednici.