Zeleninová směs do polévek bez octa a zavařování - postup přípravy
Konzervace solí je lidstvu známa už od úsvitu dějin. Tímto způsobem lze uchovávat jak maso, tak i čerstvou zeleninu. Není potřeba žádná další sterilizace nebo octové nálevy, veškerou práci zařídí obyčejná sůl, jíž se ne nadarmo přezdívá bílé zlato. Prozradíme vám recept, jak uchovat čerstvou zeleninu, kterou s úspěchem můžete použít pro výrobu polévek a vývarů do omáček.
Ingredience
Uvedené množství surovin je určeno pro přípravu pěti zavařovacích sklenic o objemu 1 litr.
Mrkev oškrábejte, zbavte nati a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
Papriku umyjte, osušte, odstraňte stopky, jadřince i zbytky semínek zevnitř dutiny a nakrájejte ji na malé kostičky.
Cibuli oloupejte a nasekejte ji nahrubo.
Zelenou petrželku s koprem můžete namíchat buďto ve stejném množství, anebo použít jakýkoliv jiný libovolný poměr. My jsme zvolili více kopru. Použijte stonky i listy, přičemž listy nasekejte nožem a stonky rozmixujte mixérem.
Rajčata umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Vhoďte je do mixéru a umixujte na pastu, anebo je semelte mlýnkem na maso.
Rajčatové pyré následně vložte do hluboké mísy, nasypejte do něj celý kilogram soli a důkladně promíchejte.
Vezměte si jinou velkou misku a vložte do ní nastrouhanou mrkev a pokrájenou bílou papriku, cibuli a zelené bylinky.
Dobře všechny druhy zeleniny navzájem promíchejte a zalijte je drcenými rajčaty se solí.
Znovu vše dobře promíchejte, aby se všechna zelenina dobře obalila solí.
Zeleninovou směs naplňte do nádob vymytých pastou z jedlé sody a vody a následně sterilizovaných 5 minut ve vroucí vodě. Zeleninu ve skleničkách lehce upěchujte a pevně uzavřete víčky.
Uskladněte sklenice na temném a chladném místě, nejlépe ve spíži nebo ve sklepě.
Zeleninu pak přidejte do vývarů, polévek či omáček – a dejte pozor, sama o sobě je slaná, a tak dosolujte až po ochutnání.