Nejlepší recept na nadýchané domácí kynuté těsto - postup přípravy
Kynuté pečivo je základ znalostí každého pekaře a pekařky. Neodolatelné plněné buchty, koláče, rohlíčky a další druhy pečiva se bez něho neobejdou. A nemusíte zůstat jen u sladkého. Stačí přidat méně cukru a více soli a můžete si připravit třeba párky v těstíčku, taštičky se sýrem nebo jiné slané dobroty. Poradíme vám nejsnazší a nejlepší recept, který vám s pečením pomůže.
Ingredience
Do mísy nalijte teplé mléko, přidejte cukr a rozdrobte do směsi droždí. Metličkou či vidličkou dobře prošlehejte, aby se cukr a droždí rozpustily a nechte směs stát 15 minut, dokud se na jejím povrchu nezačne tvořit pěna. To značí, že jsou kvasinky v droždí probuzené k životu a připravené vykonávat svoji práci.
Když je kvásek aktivní, vyklepněte do něho dvě vajíčka, přidejte rozpuštěné máslo (v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni) a podle chuti vanilku. Všechno dobře promíchejte elektrickým šlehačem.
Do směsi přidejte poloviční množství odměřené mouky, kterou do mísy prosejte přes jemné sítko. Přidejte jednu čajovou lžičku soli a začněte hnětačem zadělávat těsto (nejprve elektrickým hnětačem a později ručně) přičemž postupně zadělejte hutné, hladké těsto, které nelepí na ruce ani na stěny misky.
(V této fázi budete potřebovat trochu trpělivosti a úsilí. Těsto přestane lepit asi za 8 až 10 minut hnětení.)
Uhnětené těsto přeneste do mísy vymazané trochou rostlinného oleje a naolejujte také povrch těsta. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi jednu hodinu. Během této doby by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.
V této fázi je těsto připravené a můžete z něho začít tvarovat buchty, koláče či jiné druhy pečiva. Po jeho dotvarování ho vyložte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě dalších 30 minut vykynout. Pak je pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.