Osvěžující a lahodný citrónový likér s kapkou alkoholu dvakrát jinak - postup přípravy
Dva lahodné recepty na alkoholické likéry z citrónu nejenže potěší vás i vaše hosty, ale napumpují vaše tělo vitamínem C a dalšími látkami, které fungují jako spolehlivá prevence proti chřipce a nachlazení.
Jednoduchý citrónový likér
Likér z citrónu, pomeranče a zázvoru proti nachlazení
Jednoduchý citrónový likér
Ostrouhejte kůru ze tří citrónů tak, abyste nezajeli do bílé části kůry, která je hořká a zkazila by vám chuť výsledného nápoje.
Citróny bez kůry pak dlaní poválejte po prkénku a pomačkejte je tak, aby změkly. Pak je rozkrojte a vymačkejte z nich všechnu šťávu.
(Slupky nevyhazujte, vyrovnejte je po vrstvách do zavařovací sklenice a prosypejte je cukrem. Vytvoříte tak voňavý domácí citrónový sirup, který se hodí třeba do čaje.)
Vymačkanou citrónovou šťávu nalijte do uzavíratelné sklenice, přidejte nastrouhanou kůru a zalijte vodkou. Zakryjte dvěma vrstvami přilnavé potravinářské fólie a pak plastovým víčkem a nechte 6 až 7 dní louhovat na tmavém místě.
Po uplynutí jednoho týdne sceďte citrónovou směs přes gázu.
Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte k ní cukr a směs přiveďte k varu. Vařte, dokud směs nezhoustne, odstavte z ohně a nechte úplně vychladnout.
Hotový cukerný sirup nalijte do sklenice s odleželým citrónovým výluhem, dobře promíchejte a podávejte.
Likér z citrónu, pomeranče a zázvoru proti nachlazení
Citrón a pomeranč oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte na kolečka nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný kořen zázvoru a vše zlijte vodkou.
Sklenici uzavřete a nechte 3 až 7 dní stát v temnu a chladu. Po uplynutí doby slijte obsah sklenice přes síto, vychlaďte a podávejte.
Pokud chcete, můžete likér naředit vodou, ale i v koncentrované variantě je nápoj velmi chutný a jako bonus je to vitaminová bomba, která k vám nepustí chřipku ani nachlazení.