Hořčičná vepřová žebírka s pohankovou kaší z jednoho pekáčku - postup přípravy
Večeře z jednoho pekáčku získávají nebývalou popularitu. Ukázalo se, že tímto způsobem lze připravovat nejrůznější druhy masa, zeleniny a dalších surovin. My vám dnes představíme recept na pečená vepřová žebírka doplněná o lahodnou pohankovou kaši. Jsou hotová v cukuletu a jejich chuť vám doslova učaruje. Pojďte je vyzkoušet s námi.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky.
Na kamnech rozehřejte pánev, přidejte na ni máslo a osmahněte na něm cibuli. Když cibulka zesklovatí, odstavte ji z kamen a vsypte ji na dno velké zapékací misky.
Na cibuli nasypejte 200 gramů pohanky, osolte asi jednou čajovou lžičkou soli a zalijte vodou.
Vepřová žebírka umyjte a osušte papírovými utěrkami. Z vnitřní strany osolte jednou čajovou lžičkou soli a okořeňte mletým černým pepřem a kořením na maso. Koření vmasírujte rukou do masa.
Vezměte si dřevěné špejle a napíchejte na ně jednotlivé masité části žeber.
Otočte je na druhou stranu a celý povrch osolte a okořeňte stejným způsobem, jako vnitřní část. Přidejte na povrch žebírek asi patnáct gramů hořčice a silikonovým štětcem ji rozprostřete po celém povrchu masa.
Na hořčici vložte zhruba 30 gramů kečupu a štětcem jej rozetřete na vrstvu hořčice po celém povrchu vepřových žebírek.
Stejným způsobem potřete i vnitřní část žeber.
Maso vložte do pekáčku s pohankou tak, aby špejle ležely na jeho okraji a držely maso jen lehce ponořené ve vodě.
Takto připravenou směs vložte do trouby, kterou jste nechali předehřát na 200 °C a pečte asi 60 minut. Po uplynutí 40 minut pekáč vyndejte ven z trouby, otočte žebra na druhou stranu a vraťte zpět na 20 minut dopéct.
Během pečení se všechna voda vsákne do pohanky a maso krásně zezlátne a změkne.
Po dopečení žebírka vyndejte na prkénko a nožem je rozkrájejte podél špejlí na jednotlivé porce, které podávejte spolu s kopečkem pohankové kaše a s oblohou z čerstvé či nakládané zeleniny.
Dobrou chuť.