2 jednoduché recepty na osvěžující dobroty z melounu - postup přípravy
Sladký, šťavnatý a plný osvěžení. Takový je vodní meloun, který je během léta snad nejoblíbenějším druhem zeleniny. Pokud se vám obyčejný plátek melounu bude zdát nudný a fádní, máme pro vás několik snadných receptů, které z něho během pár minut vykouzlí exkluzivní letní občerstvení.
Melounový sorbet
Plátek ovocného salátu
Melounový sorbet
Odřízněte vrchní čtvrtinu melounu a postavte ho jako velkou misku. Do dužniny zabořte tyčový mixér a začněte pomalu mixovat, dokud veškerou dužninu uvnitř melounové slupky neproměníte na jemné pyré.
K rozšlehanému melounu přidejte cukr a citrónovou šťávu a opatrně lžící promíchejte. Vložte meloun do mrazáku na 6 hodin, přičemž každých 30 minut dužninu promíchejte. Takto získáte jemný a vláčný sorbet, který naberte lžící na zmrzlinu a podávejte v misce sypaný čokoládovými lupínky a ozdobený čerstvou mátou.
Plátek ovocného salátu
Meloun rozkrojte na polovinu a kulatou lžící z něho vykrájejte malé kuličky. Zbytek dužniny vyjměte ven ze slupky a odložte na jiný recept. Kuličky pak vraťte zpět do melounové misky.
Oloupejte ananas, kiwi, pitayu a papáju a všechno ovoce nakrájejte na malé kostičky, které vložte do melounové dutiny. Přisypejte také borůvky.
Do kastrůlku nalijte studenou jablečnou šťávu a rozpusťte v ní agar. Zahřejte směs na kamnech a přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání 1 minutu, odstraňte z povrchu pěnu a odstavte z kamen. Nechte tekutinu zchladnout a pomalu ji nalijte do melounu s ovocem. Důkladně vše promíchejte a vložte do lednice vychladit alespoň na 4 hodiny.
Hotový meloun rozkrájejte na kulaté plátky, ty rozdělte na čtvrtiny a podávejte.