Sekané kuřecí řízečky se zakysanou smetanou a petrželkou - postup přípravy
Žádný mlýnek na maso, žádné mleté maso z obchodu. Jen čerstvá kuřecí prsíčka, čerstvá petrželka a čerstvá zakysaná smetana – a to vše dohromady osmažené do tvaru řízečku. Můžete ho ochutit podle své nálady a momentální inspirace. Co takhle asijská varianta s kurkumou a chilli? Anebo s italskými bylinkami?
Ingredience
Kuřecí prsíčka podélně rozkrojte na dva plátky, každý z nich rozřežte na tenké nudličky a ty nakrájejte na malé kostky. Pokrájené maso vložte do hluboké misky. Oloupejte cibuli na nakrájejte ji najemno. Vyklepněte k masu vajíčko, přidejte sůl a pepř a tři lžíce zakysané smetany. Čerstvou petrželku nasekejte na hrubší kousky a přihoďte ji do mísy s ostatními surovinami. Nakonec zahustěte hladkou moukou a velmi dobře promíchejte.
Nechte maso s ostatními ingrediencemi pár minut uležet a připravte si přílohu k pokrmu. Mohou to být uvařené těstoviny, brambory či bramborová kaše. Dobře chutnají také hranolky nebo jasmínová rýže s kari kořením. Nezapomeňte také nakrájet zeleninovou oblohu. Ideálně se k řízečkům hodí červená cibulka, které to nejlépe sluší ve společnosti rajčete.
Když je příloha hotová, vraťte se zpátky k masu. Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Když je dostatečně horká, odeberte lžíci masové směsi, vyklopte ji na horkou pánev a vytvarujte z ní placičku. Nemusíte dbát na žádný pravidelný tvar, zásadní je, aby byla vrstva dostatečně tenká na to, aby se maso stačilo propéct, aniž by se spálilo.
Smažte řízečky na středním ohni po obou stranách dozlatova. Když jsou hotové, nechte je okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení. Nechte maso trochu zchladnout a podávejte s vybranou přílohou a zeleninovým salátem.