Domácí těsto nejenom na koláče - postup přípravy
Aby se dokonale povedly jakékoliv domácí koláče, je třeba správného těsta. To by mělo být jemné, vláčné a na ochutnání dokonalé. Přesně takové uměly naše babičky. A nepotřebovaly k tomu nic jiného než jenom pár běžných ingrediencí.
Ingredience
Základem každého správného těsta je pochopitelně mouka. Pro lepší tvorbu je vhodné ji nejprve prosát. Buď pomocí vhodného nástroje, nebo s využitím improvizace v podobě cedníku. Když je mouka v míse, může se k ní přidat zbytek jednotlivých ingrediencí. Doporučeno je použít větší nádobu, kde půjde jednotlivé ingredience lépe zpracovávat.
Všechny jednotlivé ingredience se přidávají do mísy k mouce. Máslo by mělo být, pokud možno povolené, aby s ním šlo lépe pracovat. Dále do mísy zamíří také vejce, smetana, ocet a špetka soli. Vše se důkladně promíchá a když těsto začne tuhnout, je třeba použít lidskou sílu. Těsto se nejlépe zpracuje rukama, díky čemuž se ingredience dokonale propojí a jeho konzistence bude taková, jaká má být.
Technologický postup při přípravě tohoto těsta vyžaduje také jeho umístění v chladničce. Když je dokonale propracované, vytvořte z něho rovnoměrný váleček. Následně ho zabalte do potravinové folie a vložte do lednice. Zde by mělo být po dobu nejméně 24 hodin. Jedině tak se dokonale uleží a bude mít strukturu, ale i chuť, jakou má být.
Po uplynutí této doby je máslové těsto připravené k použití. Než se z něho budou tvarovat koláče nebo jiné dezerty, je na místě ho ponechat při pokojové teplotě alespoň jednu hodinu. Díky tomu povolí a bude se s ním moci lépe pracovat. Následně se stane hlavní a dokonalou ingrediencí mnoha sladkých pochutin, které lze naplnit dle vlastních preferencí – tvarohem, jablky, povidly, mákem i čímkoliv jiným.