Andělská očka s marmeládou a vanilkou - postup přípravy
Na vánočním stole by neměla chybět andělská očka s marmeládou, která mají osvěžující chuť. Patříte-li k začínajícím kuchařům, uvítáte jejich snadnou přípravu.
Andělská očka s marmeládou a vanilkou jsou přesně to cukroví, které na vánočním stole rozzáří nejen oči, ale i náladu. Jemné máslové těsto s nádechem citronu, vanilky a osvěžující ovocná náplň tvoří kombinaci, která potěší každého – od malých mlsounů po náročné gurmány. A co je na nich nejlepší? Zvládne je úplně každý, i ten, kdo se do pečení pouští poprvé.
Tohle cukroví je jako stvořené pro chvíle, kdy chcete něco jednoduchého, ale přitom krásného a chutného. Andělská očka vypadají jako malé poklady – kulaté, jemně popraskané, s barevným středem, který láká k ochutnání. Jsou ideální ke kávě, čaji nebo jen tak – na mlsání během svátečních večerů.
Recept na andělská očka vznikl jako variace na klasické „thumbprint cookies“, které se pečou hlavně v anglosaských zemích. U nás si získaly oblibu díky své jednoduchosti a možnosti obměn. Název „andělská očka“ jim dodává kouzlo – evokuje jemnost, lehkost a sváteční náladu. A když se do nich přidá marmeláda, vznikne cukroví, které je nejen chutné, ale i krásně barevné.
A co variace? Místo citronové kůry můžete použít pomerančovou, do těsta přidat kapku rumu nebo vanilkový extrakt. Marmeládu lze obměnit podle chuti – skvěle funguje rybízová, malinová, meruňková nebo třeba višňová. Pokud chcete cukroví ještě víc ozvláštnit, můžete ho po upečení pocákat čokoládou, posypat sekanými oříšky nebo ozdobit jedlými třpytkami.
Andělská očka s marmeládou a vanilkou jsou zkrátka cukroví, které potěší. Jsou jemná, voňavá a připravená s láskou – přesně tak, jak to má být, když doma voní vanilka, citron a sváteční pohoda.
Těsto
Na posypání
Náplň
Do mixéru vložte změklé máslo, klasický i vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte vaječný žloutek a ingredience rozmixujte.
Jakmile vznikne jemná hmota, přidejte mouku a pokračujte v mixování. Těsto přendejte do mísy a nechte ho 1 hodinu odpočívat.
Poznámka: Po rozmixování by těsto mělo mít hrudkovitou strukturu.
Po hodině z těsta postupně odebírejte množství o velikosti 1 lžíce, z kterého vytvořte kuličku. Postup opakujte a všechny kuličky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
V každé kuličce následně vytvořte důlek a cukroví pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 10 minut.
Poznámka: Doba pečení je orientační. Cukroví by mělo být upečené dozlatova.
Upečené sušenky posypte moučkovým cukrem a nechte je chladnout. Mezitím v pánvi smíchejte marmeládu s citronovou šťávou a směs zahřívejte 1 minutu.
Poznámka: Pokud chcete, můžete moučkový cukr vynechat.
Rozpuštěnou směs naneste do důlků v cukroví, které přendejte na chladicí mřížku, kde nechte náplň ztuhnout.
Tip: Andělská očka s marmeládou skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Selmas Recipes

