Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Borůvkové a čokoládové muffiny

Borůvkové a čokoládové muffiny - postup přípravy

Muffiny neboli košíčky jsou vítaným oživením jídelníčku, nejsou přehnaně sladké a pohodlně se vejdou do krabičky s sebou na cesty. Vyzkoušejte třeba ty s borůvkami a čokoládou podle ověřeného receptu od paní Andy Březinové.

Ingredience pro:
1 porce

Borůvkové muffiny

Čokoládové muffiny

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Borůvkové muffiny

1. Ještě dřív, než začnete s přípravou muffinů, vyndejte všechny chlazené ingredience ven z lednice a nechte je alespoň 10 minut, aby získaly pokojovou teplotu a nezpůsobily sražení těsta. Pokud máte připravené mražené borůvky, před přípravou je rozmrazte.

2. Do hluboké mísy nasypejte polohrubou mouku, přidejte k ní prášek do pečiva a důkladně obojí metličkou promíchejte, aby se prášek co nejlépe rozptýlil v celém objemu mouky. Do jiné misky vyklepněte vajíčka, přilijte mléko a rozpuštěné máslo a také vanilkový a klasický cukr a vše toutéž metličkou vyšlehejte dohladka. Pokud používáte mražené borůvky, přidejte je i se šťávou, která se z nich uvolnila, do misky s mokrými surovinami. Pokud používáte čerstvé borůvky, vmíchejte je do moučné směsi.

3. Ke směsi vlhkých přísad přisypejte naráz moučnou směs a několika dlouhými pohyby směs promíchejte.

4. Těsto lžící dávkujte do prohlubní plechu na muffiny, které předem vyložte papírovými či silikonovými košíčky, anebo je důkladně vymažte máslem. Těsto by mělo dosahovat téměř po okraj. Navrch nasypejte pár borůvek a plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct asi 25 minut dozlatova.

5. Po dopečení muffiny nechte pár minut stát ve formě a poté je vyklopte na talíř a nechte vychladnout. Pokud chcete, před podávání je posypejte moučkovým cukrem.

2. KROK

Čokoládové muffiny

1. Při přípravě těsta postupujte stejně jako u borůvkových muffinů. Do mísy k suchým přísadám navíc vmíchejte 2 polévkové lžíce práškového kakaa a kousky nalámané kvalitní čokolády, případně hrst čokoládových peciček. Poté směs jemně a krátce promíchejte s důkladně prošlehanými mokrými přísadami.

2. Výsledné těsto vkládejte do formy s papírovými či silikonovými košíčky tak, aby dosahovalo pár milimetrů pod okraj, povrch podle chuti posypejte kousky čokolády a dejte muffiny péct při teplotě 190 °C asi 25 minut. Po dopečení nechte muffiny chvilku stát, vyklopte je z formy, nechte vychladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů