Bramborová buchta se škvarky - postup přípravy
Buchty jsou většinou brány jako pokrm, který máte spíše jako zákusek po vydatném obědě či sladkou svačinu do školy. Tato bramborová se škvarky podle receptu od paní Ladislavy Šatavové je ovšem naprosto originální v tom, že ji můžete podávat klidně jako hlavní jídlo.
Ingredience
Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte je. Tři nastrouhejte najemno a tři nahrubo. Důkladně z nich poté vymačkejte všechnu vodu. Z mléka a droždí si v míse připravte kvásek. Poté k němu přidejte nastrouhané brambory, tři rozklepnutá vejce, sůl, granulovaný česnek, mletý černý pepř, drcený kmín, majoránku, rostlinný olej a škvarky.
Po důkladném promíchání zahustěte těsto moukou tak, aby bylo vláčné a zároveň neteklo. Pekáč vymažte sádlem, těsto do něj nalijte a nechejte ho přikryté kynout cca půl hodiny. Poté ho dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca hodinu, dokud těsto nezíská křupavou kůrku. Servírujte s čerstvou zeleninou, kyselou okurkou nebo zelným salátem či jen tak samotné s vychlazeným pivem. Dobrou chuť!