Bramborové pirohy s cibulí a slaninou - postup přípravy
Bramborové pirohy jsou vydatným a lahodným pokrmem, který vás dokonale zasytí. Vyzkoušejte tento tradiční recept, který si oblíbí milovníci snadného vaření.
Těsto
Náplň
Na posypání
K vaření
Oloupané brambory vařte v osolené vodě 20 minut. Horkou vodu smíchejte s máslem, solí, a jakmile se vše propojí, přidejte mouku v několika dávkách.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Vytvořte pružné a nelepivé těsto, které hněťte 5 minut, zakryjte ho a nechte odpočívat 20–30 minut. Mezitím na suché pánvi smažte nakrájenou slaninu 1 minutu. Poté k ní přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
Cibuli přidejte ke slanině, pokračujte ve smažení další 2–3 minuty a směs odstavte z tepla. Uvařené brambory slijte, smíchejte se solí, máslem a rozšťouchejte je.
Z těsta vyválejte plát o tloušťce 0,4 cm, z kterého vykrojte kolečka o průměru cca 9 cm.
Tip: Pokud nemáte vykrajovátko, můžete použít širší sklenici nebo misku.
Do středu každého kolečka vložte lžíci bramborové náplně, těsto překlopte tak, abyste náplň zakryli a jeho okraje přitlačením přilepte k sobě.
Postup opakujte, dokud budete mít ingredience a bramborové pirohy vařte v osolené vodě 3 minuty. Poté je vyjměte a podávejte posypané smaženou slaninou s cibulí.
Tip: Pokud nechcete pirohy vařit hned, můžete je uschovat na později. V takovém případě je posypte moukou, vložte do sáčku a uschovejte do mrazáku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Alina FooDee