Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečený bůček s bramborovými knedlíky a špenátem

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 140 minut

Pečený bůček s bramborovými knedlíky a špenátem - postup přípravy

Podobně jako řízek nebo svíčková, i pečený bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem je nedílnou součástí snad každé rodinné kuchyně. Neexistuje muž, který by jej nemiloval, a ani ženy se nedrží zkrátka. Připravte si tuto báječnou dobrotu podle receptu paní Petry Pospíchalové.

Ingredience pro:
1 porce

Pečený bůček

Bramborové knedlíky

Špenát

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pečený bůček

Bůček s kůží očistěte, omyjte a osušte papírovými utěrkami. V celku jej pak ze všech stran podle chuti osolte a okmínujte. Cibuli nasekejte nahrubo a česnek nakrájejte na tenké plátky. Maso vložte do pekáčku, obsypejte ho cibulí a česnekem, podlijte trochou vody a pečte ho přiklopené v troubě rozehřáté na cca 170 °C asi hodinu a půl, poté jej odkryjte a dopékejte, dokud nezíská zlatavou barvu a kůrčičku.

2. KROK

Bramborové knedlíky

Pro přípravu bramborových knedlíků uvařte brambory ve slupce doměkka (nejlépe den předem) a nechte je úplně vychladnout. Pak slupku oloupejte a brambory nahrubo nastrouhejte. Přidejte vejce, solamyl a podle chuti sůl. Důkladně, avšak svižně začněte hníst těsto a během toho přisypávejte hrubou mouku v takovém množství, aby těsto získalo tvárnou a soudržnou konzistenci.

Z bramborového těsta zformujte šišky. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte jednu polévkovou lžíci octa. Vhoďte do hrnce knedlíky a vařte je asi 20 až 25 minut. Když jsou hotové, nakrájejte je ostrým nožem nebo nití na plátky.

3. KROK

Špenát

Pro přípravu špenátu nasekejte jednu cibuli nadrobno, v kastrůlku rozehřejte tuk a zpěňte na něm cibuli. Přidejte listy špenátu (můžete je předem trochu pokrájet) a vyduste z něj veškerou vodu. Pak špenát podle chuti osolte, opepřete a přidejte mletý kmín a drcený česnek. Nakonec špenát zahustěte dvěma vejci a zjemněte trochou smetany.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů