Brambory na kyselo - postup přípravy
Brambory s houbami na kyselo jsou trochu pozapomenuté tradiční staročeské jídlo, které zdomácnělo v mnoha zdejších krajích. Vzpomeňte si na na něj a čas od času si jím zpestřete svůj jídelníček podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Oloupejte brambory a nakrájejte je podélně na čtvrtky. Houby, pokud jsou čerstvé, očistěte a nakrájejte na plátky. Obojí uvařte v jednom hrnci spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Když jsou brambory měkké, slijte je, ale vývar nevylévejte.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Zpěňte ji v hrnci na rozehřátém másle, přidejte hladkou mouku a vytvořte světlou cibulovou jíšku. Trochu ji osolte a opepřete a podlijte trochou vývaru z brambor a hub. Jíšku s vývarem velmi dobře rozmíchejte do hladké konzistence. Přidejte povařené brambory a houby, dochuťte zakysanou smetanou a jemně nasekaným koprem.
Hotovou omáčku podle chuti dokyselte octem a doslaďte cukrem a podávejte posypanou nasekanými bylinkami a doplněnou o natvrdo uvařené vejce.