Chutnají jako čerstvá! Zavařená rajčata podle finského receptu

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Chutnají jako čerstvá! Zavařená rajčata podle finského receptu - postup přípravy

Rajčata jsou chutná a zdravá zelenina, která se hodí jako doplněk zeleninových salátů i masových pokrmů. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, ale je škoda neuchovat si bohatou úrodu rajčat až do zimy. Pokud toužíte červené plody zavařit, ale hledáte takový recept, který jejich chuť promění jen minimálně, pak jste právě nalezli. Skvělá finská rajčata s cibulí jsou jako právě utržená z keříku a vydrží i dlouhé měsíce.

Oloupejte všechny cibule, rozdělte je na poloviny a pokrájejte je na tenké půlkulaté proužky. Vložte cibuli do velké porcelánové mísy a zalijte ji vroucí vodou.

Rajčata důkladně omyjte a rozkrájejte je na čtvrtky.

Připravte si zavařovací sklenice, které jste předem důkladně vymyli a vysterilizovali ve vroucí vodě. Na jejich dno rozložte trochu cibule a na ni vyskládejte co nejtěsněji čtvrtky rajčat. Navrch pak vložte opět cibuli a obsah sklenic lehce upěchujte.

V hrnci přiveďte k varu vodu. Když začne bublat, přidejte do ní sůl a cukr, nechte obojí rozpustit a nakonec přilijte ocet. (Přesné množství surovin se odvíjí od množství vody, které použijete. Uvedené ingredience se počítají na každý jeden litr.)




Horkým nálevem pak zalijte suroviny ve sklenicích tak, aby dosahoval až k okraji sklenic. Pevně zavíčkujte a vložte do hrnce, jehož dno je vyložené utěrkou. Zalijte vodou asi do poloviny sklenic a přiveďte k varu. Nechte vařit asi pět minut a vyjměte.

Zavařená rajčata položte ve sklenicích vzhůru nohama, zakryjte několika utěrkami nebo dekou a nechte velmi zvolna vychladnout (bude to pár hodin trvat). Když získají pokojovou teplotu, uskladněte je na temné a chladné místo, nejlépe do sklepa či spíže, kde vám vydrží i déle než rok.

Podávejte stejně jako běžná čerstvá rajčata spolu s pečeným masem nebo jako součást dalších vařených či zapečených pokrmů.

Dobrou chuť.

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 222 hlasů
Nahlásit chybu
57 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty