Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční medové lívanečky z kefírového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Netradiční medové lívanečky z kefírového těsta - postup přípravy

Lívance jsou tradiční klasika. Rády je dělávaly naše prababičky jako domácí náhražku drahých a většinou nedostupných luxusních sladkostí a dortů, které byly dostupné pouze pro vyvolené. Díky kreativním ženám v domácnostech však vznikly nejrůznější varianty a druhy lívanců, za které by se nestyděli ani ti nejvěhlasnější cukráři světa. S módou zdravého stravování pak přišly ještě luxusnější varianty, jako je třeba ta, kterou vám v dnešním článku přinášíme. Lívance bez mléka a cukru chutnají naprosto nenapodobitelně. Už nikdy se nebudete chtít vrátit ke klasice.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Lívanečky, a to i ty netradiční, jsou velmi jednoduchý a rychlý pokrm, ostatně jak se to tak od snídaňových dobrot očekává. Nikdo nemá čas po ránu trávit u plotny celé hodiny, a proto je nutné, aby jejich výroba byla co nejsnazší a nejrychlejší.




Připravte si ideálně lívanečník, což je zvláštní pánev s malými kruhovými prolisy, které usnadní tvorbu malých placiček. Krásné a nápadité jsou lívanečníky s jinými než kruhovými tvary, obvykle květinky nebo srdíčka. vypadají roztomile a lívanečky pozvednou na novou úroveň.

Pro vytvoření lívancového těsta rozklepněte do mísy dvě vajíčka, přilijte k nim kefír a 6 lžic tekutého medu. Přimíchejte také slunečnicový olej a vanilkovou esenci a tyto tekuté přísady metličkou dobře rozmíchejte. Pak k nim přisypejte jedlou sodu s práškem do pečiva a na závěr po částech přisypejte odměřené množství mouky. Vše důkladně promíchejte, abyste získali hladké a tekutější těsto.

Lívanečník s troškou oleje rozpalte na kamnech a odměřujte malé množství těsta a smažte je zvolna po obou stranách dozlatova.

Pak si připravte náplň, kterou, pokud ji připravujete z čerstvého ovoce, je také vhodné tepelně upravit, aby ovoce změklo a zvláčnělo. Zejména jablka a hrušky je vhodné chvíli zahřát na pánvi a zkaramelizovat. Kromě vláčnější konzistence tím dosáhnete i lepší chuti a vůně.

Když máte hotovo, můžete servírovat. Umístěte pár lívanečků na talíř, přelijte náplní a přelijte vyšlehanou šlehačkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů