Citronové krémové pohárky se smetanou - postup přípravy
Citrónový pudinkový krém, citrónová šlehačka, mascarpone a drcené sušenky. Nic víc a nic míň nenajdete v nádherném dezertu, který se vám dnes chystáme představit. Tento světoznámý dezert je velmi pohledný, a přitom snadný a neskonale lahodný. Zkuste ho na vlastní kůži.
Korpus
Citronový puding
Smetanový krém
Začněte přípravou citrónového pudinku. Do hrnce vložte žloutky ze dvou vajíček, přidejte podle chuti cukr, jeden balíček (5 g) potravinářského škrobu, citronovou šťávu, citronovou kůru a půl sklenice vody (80 až 100 ml). Metličkou či vidličkou všechny ingredience velmi dobře promíchejte do jednolité konzistence.
Kastrůlek pak postavte na kamna a na mírném ohni ho za pravidelného míchání zahřívejte až k varu a do zhoustnutí. Když směs získá konzistenci pudinku, odstavte ji z kamen a zašlehejte do něj 50 gramů másla. Ze získaného pudinku odeberte jednu polévkovou lžíci krému, kterou vložte do čisté mísy. Zbytek naplňte do zdobicího sáčku a na chvilku odložte stranou.
Do mixéru vložte sušenky a rozmixujte je na prach. V mikrovlnné troubě rozpusťte zbylých 50 gramů másla, přilijte ho do misky se sušenkovou drtí a znovu vše promixujte. Tuto směs pak také odložte stranou a vrhněte se na přípravu smetanového krému.
Do misky, kam jste odložili jednu lžíci citrónového pudinku, vyklopte 150 gramů mascarpone a přidejte trochu moučkového cukru. Elektrickým šlehačem rozmixujte smetanový sýr do hladké konzistence spolu s lžící citrónového krému. Výsledkem tak bude žlutavá nadýchaná hmota. Za stálého šlehání pak do směsi postupně přilévejte tekutou smetanu ke šlehání a vše zpracujte do tuhé a jednolité hmoty. Tu pak přemístěte do zdobicího sáčku.
Připravte si skleněné pohárky nebo skleničky. Na jejich dno vložte trochu sušenkové drti, tu zakryjte vrstvou smetanového krému a na něj vymáčkněte ze zdobicího sáčku krásnou vrstvu citrónového pudinku. Takto vrstvy ještě několikrát zopakujte a povrch dezertu posypejte, čímkoliv chcete (kokosové vločky, strouhaná čokoláda, prášek z citronové kůry atd.)