Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládová šlehačková pěna

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Čokoládová šlehačková pěna - postup přípravy

Tato čokoládová pěna může sloužit jako lahodný a rychlý dezert, anebo ji použijte k ozdobení dortů a dalších dezertů ze své dílny. Je velmi snadná a rychlá a chutná božsky.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky vsypte kakaový prášek (nemusíte ho prosévat, hrudky se při vaření samy rozpadnou) a zalijte ho půl litrem mléka. Přidejte cukr a vše metličkou svižně prošlehávejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

2. KROK

Směs postavte na sporák a na středním ohni ji za stálého míchání přiveďte k varu. Nepřestávejte míchat a nepoužívejte prudký oheň, jinak hrozí, že směs spálíte. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a pokračujte v míchání a vaření, dokud nedosáhnete husté konzistence.

Abyste zjistili, zda má směs tu správnou konzistenci, namočte do ní lžíci a v ulpívající čokoládové vrstvě prstem nakreslete čáru. Pokud je směs hustá, můžete směs odstavit ze sporáku.

Nechte směs úplně vychladnout, přičemž ji bez ustání míchejte, jinak se srazí a nebude tak hladká, jak ji potřebujete mít.

3. KROK

Do misky nalijte plnotučnou smetanu a ručním šlehačem ji šlehejte asi 1 až 2 minuty, během nichž získáte nadýchanou a vzdušnou, avšak jemnou a řídkou pěnu.

Promíchejte čokoládovou směs, která během chladnutí ještě o něco zhoustla. Pokud by však byla stále příliš řídká, nechte ji ještě jednou svařit. Pokud je naopak příliš hustá, nařeďte ji trochou mléka a rovněž ji nechte provařit, abyste získali tu správnou konzistenci, a znovu ji nechte vychladnout.

Čokoládu pak přilijte k napěněné smetaně a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevnou a hustou, krémovitou texturu světle hnědé barvy.

4. KROK

Čokoládovou pěnou naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vytlačte ji do nízkých skleněných pohárků. Povrch dezertu posypejte hoblinkami strouhané čokolády a před podáváním ho vložte na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů