Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové placky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Bramborové placky - postup přípravy

Bramborové placky jsou poměrně jednoduché a rychlé jídlo, které má většina lidí v oblibě.  Stačí nastrouhat brambory na struhadle a smíchat s dalšími ingrediencemi. A pak už je do zlatova smažíte a máte hotovo. Celý proces lze ale také výrazně urychlit. Dnes vám poradíme, jak na to. Chuť bramboráků přímo závisí konzistenci těsta. Pokud brambory strouháte ručně, těsto nikdy nebude tak hladké a homogenní. Proto je lepší pomoci si mixérem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte cibuli a brambory a nakrájejte obojí na malé kousky.




Pomocí mixéru rozemelte zvlášť brambory a poté cibuli. Vznikne vám velmi jemné pyré.

Do obou zeleninových hmot přidejte vejce a vše dobře promíchejte.

Následně přisypávejte mouku – množství možná bude třeba přizpůsobit typu brambor. Některé bývají velmi vodnaté a bude potřeba přidat více mouky, aby bylo těsto dostatečně husté. Na závěr těsto dochuťte solí a pepřem. Pokud máte k dispozici nějaké čerstvé bylinky, je možné je také přidat. Skvěle se do placek hodí třeba čerstvá petrželka.

Těsto nechte krátce odležet v lednici, aby se chutě dobře propojily. Pokud jste zvyklí dávat do i česnek, je možné jej přidat také. Mnoha lidem ale česnek nevyhovuje a dělá jim těžko, takže není problém jej zcela vynechat. I samotná chuť cibule placky dokonale dochutí.

Na pánvi si rozpalte slunečnicový olej a smažte placky 3-4 minuty z každé strany do zlatova. Dávejte si pozor, ať je nespálíte. Smažení je velmi rychlé a není potřeba nechat je na pánvi zbytečně dlouho. Stačí opravdu pár minut, aby měly krásnou zlatavou kůrku.

Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk. Ještě teplé je podávejte, chutnají tak nejlépe.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů