Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort pro každou příležitost

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Čokoládový dort pro každou příležitost - postup přípravy

Pro milovníky čokolády zde máme skvělý tip na chutný čokoládový dort plněný jemným máslovým krémem. Hodit se bude jak pro oslavence na narozeninovou party, tak i jako slavnostní sladká tečka po chutném obědě. Jeho příprava je velice jednoduchá a zvládne ji i cukrář začátečník. Pojďte se do toho s námi pustit.

Ingredience pro:
5 porcí

Těsto

Krém

Cukrový sirup

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V hluboké míse si ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do pěny. Poté přidejte vanilkovou esenci, slunečnicový olej, med, polohrubou mouku, kakao, jedlou sodu a všechny suroviny důkladně promíchejte. Vznikne vám tak hladké, polotekuté těsto, to si rozdělte na třetiny.




K ruce si pak vezměte formu na dort vystlanou pečícím papírem a třetinu těsta do ní vlijte. Dejte péct do trouby na 10 minut při 180 stupních Celsia. Takto postupujte celkem třikrát, abyste získali tři stejně velké pláty na dort. Nechte korpusy vychladnout a mezitím se pusťte do přípravy krémové náplně.

V misce si mixérem ušlehejte do pěny změklé máslo společně s kondenzovaným mlékem, vznikne vám tak hustá krémová náplň, kterou budete dort promazávat. Cukrový sirup připravíte jednoduše rozpuštěním cukru v 200 mililitrech převařené vody.

Vychladlé kakaové korpusy nejprve pokapejte cukrovým sirupem, který je zvláční. Pak je poctivě promažte máslovým krémem a poskládejte na sebe. Vytvoříte tak tři patra. Nakonec dort ještě přelijte čokoládovou polevou zhotovenou z másla, hořké čokolády a mléka.

Dort nechte ztuhnout alespoň pár hodin v lednici. Dozdobit jej můžete čerstvým ovocem, nebo třeba ořechy. Jednotlivé porce čokoládového dortu podávejte s kopečkem vyšlehané smetany, nebo vanilkovou, či čokoládovou zmrzlinou, což hosté ocení především v letních měsících.

Tip na závěr:



Pro plnější chuť můžete do cukrového sirupu a také krému přidat trochu oblíbeného sladšího likéru. To ale pouze v případě, že dort není určený pro děti. Oživit zákusek lze i prokládáním korpusů čerstvým ovocem. Vhodné jsou například banány, nebo jahody. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů