Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný třešňový koláč se smetanovou náplní

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Jemný třešňový koláč se smetanovou náplní - postup přípravy

Honí vás i vaše blízké mlsná? Pak si dopřejte mimořádný zákusek v podobě třešňového koláče se smetanovou náplní a drobenkou. Už po prvním soustu si budete chtít moučník přidat. Je neodolatelný a skvěle ho doplní třeba šálek kávy.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou těsta. Do mísy si vložte vaječné žloutky a vyšlehejte je s krupicovým cukrem. Poté vložte změklé máslo, hladkou mouku prosátou přes sítko, kypřící prášek a vypracujte hladké nelepivé těsto.




To rozdělte na dvě části, jednu menší (na drobenku) a jednu větší. Tu menší dejte na půl hodiny do mrazáku a větší do lednice.

Příprava smetanové náplně a kompletace koláče s třešněmi

Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky spolu s moučkovým cukrem. Poté vlijte zakysanou smetanu, vsypte kukuřičný škrob, vanilkový cukr a vypracujte hladký krém.

Dále si v menší misce promíchejte třešně se lžící škrobu. Nakonec vše zkompletujte. Do plechu s pečícím papírem rozprostřete rukama větší část těsta. Na něj naneste smetanovou náplň, poklaďte třešně a koláč zastrouhejte mraženým menším kusem těsta.

Pečení třešňového koláče a jeho servírování

Připravený polotovar koláče vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut při teplotě 180 °C. Až bude hotovo, moučník vyjměte, posypte dle libosti práškovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba s kopečkem šlehačky. Přejeme dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů