Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Japonské kynuté buchty „Hokkaido“ nadýchané jako obláček

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 210 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Japonské kynuté buchty „Hokkaido“ nadýchané jako obláček - postup přípravy

Kynuté těsto přímo svádí k experimentování. To, co s ním ale provedli japonští cukráři, je úplně nový druh umění propojený s alchymií. Přísady na jejich tvoření najdete v každé kuchyni, tajemství však spočívá v technologii přípravy. Říká se mu „tanjong“ a je to vlastně mléko svařené s moukou. Máte-li chuť proniknout do tohoto tajemství, pak si připravte přísady a pojďte si upéct obyčejně neobyčejné japonské kynuté buchty.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte „tanjong“. Do hrnce nalijte 100 mililitrů mléka a přidejte 20 gramů hladké mouky. Vše důkladně promíchejte, položte hrnec na kamna a na středním žáru za stálého míchání vařte 3 minuty. Pak odstavte z kamen.

2. KROK

Poté připravte kvásek. Smíchejte sušené droždí se zbylým množstvím teplého, nikoliv však horkého mléka. Přidejte také 2 polévkové lžíce cukru, promíchejte a nechte směs stát na teplém místě 10 až 15 minut, dokud se kvasinky neprobudí k životu. To poznáte podle pěny, která se začne tvořit na povrchu kvásku.

3. KROK

Přes jemné sítko prosejte zbylé množství odměřené mouky, osolte ji a promíchejte. Vyklepněte do mísy s moukou dvě vajíčka, která by měla mít pokojovou teplotu, přilijte aktivovaný kvásek a směs vařené mouky s mlékem „tanjong“. Všechny ingredience důkladně promíchejte s pomocí kuchyňského robota či elektrického hnětače (tomu to bude trvat jen 5 minut), anebo ručně (10 minut). Přidejte jednu polévkovou lžíci másla a pokračujte ve hnětení, dokud nezískáte hladké, pružné a nelepivé těsto. Z těsta zformujte kouli, položte ji na dno mísy, kterou vymažte olejem a zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a těsto kynout 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. KROK

Cukr smíchejte s mletou skořicí. Rozpusťte 2 polévkové lžíce másla a všechny přísady si připravte v miskách k ruce. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte ho na 8 stejných částí, z nichž zformujte kuličky.

5. KROK

Každou z nich vyválejte do oválu, namažte ji máslem a posypejte směsí cukru a skořice. Poté těsto poskládejte tak, že boky ohněte ke středu oválu, přejeďte je válečkem a stočte těsto do roličky. Okraj přilepte, aby se buchtička nerozbalovala a stejným způsobem zpracujte i zbylé těsto. Buchtičky vyskládejte na pečicí papír, zakryjte fólií a nechte další 1 hodinu kynout.

6. KROK

Vykynuté buchty přeneste na plech, potřete jejich povrch rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby vyhřáté na 190 °C péct po dobu 20 minut. Dopečené buchty nechte vychladnout na mřížce a užijte si tu báječně nadýchanou strukturu a chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů