Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb bez hnětení

Domácí chléb bez hnětení - postup přípravy

Domácí pečivo prostě nemá konkurenci. Kromě toho, že skvěle chutná, také mnohem déle vydrží čerstvé. Vyzkoušejte si například křupavý chléb bez nutnosti hnětení, který ocení všichni zaneprázdnění lidé.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hlubší mísy si nejprve prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Pak přidejte i sůl, sušené droždí a promíchejte. Nakonec přilijte studenou vodu, promíchejte a nechte pod utěrkou stát a kynout přibližně 10 až 12 hodin. Těsto rozhodně nehněťte. Pouze ingredience smíchejte rukama nebo vařečkou v homogenní hmotu.




Až uplyne doba nutného kynutí těsta, vyjměte jej z mísy, ještě trochu propracujte a vytvarujte bochník. Ten vložte do olejem vymaštěného pekáčku a pečte v předehřáté troubě dozlatova. Možné je do spotřebiče vložit i plech s trochou vody. Vzniklá pára podpoří lepší propečení. Upečený chléb posléze vyjměte z trouby, nechte zchladnout a podávejte s čímkoliv jen chcete. Vhodné je pečivo uchovávat například v plátěném obalu nebo sáčku, aby neztvrdlo. Přejeme vám dobrou chuť.

Již máte upečený domácí chléb, proto vám na závěr přinášíme pár tipů, díky nimž vykouzlíte skvělé chuťovky anebo třeba snídani pro rodinu. První možností je usmažit volská oka ve vydlabaném plátku chleba. Pokud pokrm zhotovíte na másle, bude o to chutnější. Z domácího chleba rovněž vykouzlíte dokonalé sendviče, a to jak pečené, tak ty nepečené. Jakmile se bude blížit konec trvanlivosti pečiva, lze ho použít i tak, že plátky obalíte v rozšlehaných vajíčkách. Tohle jídlo milují hlavně děti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů