Domácí holandský řízek - postup přípravy
Holandský řízek nemá s Holandskem vůbec nic společného. Toto přízvisko ryze česká dobrota získala kvůli použití strouhaného sýra eidam nebo gouda, které pocházejí ze stejnojmenných holandských měst. O svůj osvědčený recept se podělila paní Marie Kopalová.
Ingredience
Bůček vyberte spíše masitý a nepříliš prorostlý tukem. Umelte ho najemno a vložte do hluboké mísy. Vybraný polotvrdý sýr nastrouhejte najemno a přidejte ho do mísy s masem. Směs podle chuti osolte a opepřete, přidejte sušenou nebo jemně nasekanou čerstvou petrželku, přilijte mléko a důkladně vše promíchejte do hladké konzistence.
Připravte si talíře s hladkou moukou, strouhankou a rozšlehaným vajíčkem. Z masové směsi odebírejte větší kousky, formujte je do tvaru bochánku a obalte je nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Na sporáku rozehřejte velkou pánev se silným dnem a vyšší vrstvou rostlinného oleje nebo sádla. V rozpáleném oleji smažte obalené holandské řízky na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Po dosmažení je nechte odpočinout na talíři vyloženém papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení, a podávejte třeba s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.