Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Svíčková omáčka s hovězím masem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 141 minut

Svíčková omáčka s hovězím masem - postup přípravy

Připravte si svíčkovou omáčku s hovězím masem, podle snadného receptu Vaříme s Mozkem. Má úžasně jemnou strukturu a skvěle se hodí ke slavnostem.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Základ

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Pomocí nože v masu vytvořte několik otvorů, do kterých vložte kousky uzené slaniny. 

Tip: Aby se vám maso lépe špikovalo, uzenou slaninu vložte na 30 minut do mrazáku před tím, než ji budete používat.

2. KROK

Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji v hrnci s rozpáleným olejem 2–3 minuty. 

Poznámka: Pokud vám ze špikování zbylo trochu slaniny, nakrájejte ji nadrobno a smažte ji společně s cibulí.

3. KROK

Do hrnce přidejte zeleninu, kterou smažte 2 minuty a poté ji zasypte cukrem. Ingredience zamíchejte a pokračujte ve smažení další minutu. Poté je zalijte citronovou šťávou s octem a nakonec přidejte hořčici, nové koření a bobkové listy. 

4. KROK

Maso osolte a opepřete ze všech stran a smažte ho v samostatné pánvi s rozpáleným olejem asi 5 minut, ze všech stran. Chcete jen, aby se maso zatáhlo. Poté ho vložte do hrnce k zelenině, vše zalijte vývarem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 120 minut. 

5. KROK

Tip: Před tím, než pokrm vložíte do trouby, ujistěte se, že je hrnec, v kterém ho připravujete, vhodný k pečení v troubě. Případně pokrm přendejte do zapékací mísy nebo pekáče.

6. KROK

Maso po upečení vyndejte stejně, jako použité koření a zbytek rozmixujte dohladka. V samostatné misce smíchejte zakysanou smetanu s hladkou moukou a trochou vody a směs vmíchejte do omáčky v hrnci. 

7. KROK

Omáčku vařte ještě 10 minut a, je-li to potřeba, dochuťte ji solí. Poté ji servírujte s masem, nakrájeným na plátky. Jako přílohu můžete zvolit knedlík. 

Poznámka: Po přidání mouky je nutné pokrm provařit, aby byl lépe stravitelný.

8. KROK

Každou porci svíčkové podávejte ozdobenou plátkem citronu, brusinkami, případně trochou šlehačky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů