Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová pečeně se zeleninou a kořeněným bramborem

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vepřová pečeně se zeleninou a kořeněným bramborem - postup přípravy

Velmi snadný recept, který je ale neuvěřitelně chutný, a to tak, že se hodí i na slavnostní stůl. Pokud pátráte po něčem výjimečném, právě jste to našli. Maso pečené v rajčatové omáčce s karamelizovaným cukrem, bílým vínem a medem je doplněné o mrkev a pórek a také o pečené kořeněné brambory. Je to to nejlahodnější, co jste dosud ochutnali.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vepřovou pečeni podélně nařízněte tak, aby bylo možné ji naplocho rozevřít. Zakryjte ji fólií a paličkou maso jemně rozklepejte. Poté ostrým nože vytvořte podélné i příčné zářezy, abyste vytvořili kostkovanou strukturu. Maso posypejte solí, mletým černým pepřem a sladkou mletou paprikou a rukama koření vmasírujte do masa a nezapomeňte přitom na vnitřní stranu zářezů.

2. KROK

V pánvi na kamnech rozpusťte kousek másla a zasypejte ho lžičkou moučkového cukru. Míchejte tak dlouho, dokud nezískáte karamel. Do karamelu přidejte jednu polévkovou lžíci rajčatové pasty, provařte a odstavte z kamen. Tuto směs pak vlijte do připraveného pekáčku na pečení a rozprostřete ji po celé ploše dna. Maso položte vroubkovanou stranou dolů. V míse smíchejte vodu s bílým vínem a zalijte touto směsí maso v pekáčku. Očistěte mrkev a pórek a obojí nakrájejte na menší kousky. Zeleninu vyskládejte do pekáče kolem masa tak, aby byla zčásti ponořená do vody s vínem. Takto připravené maso vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct po dobu 30 minut.

3. KROK

Zatímco se maso peče, oloupejte brambory a rozkrájejte je na tenčí plátky tvaru půlměsíce. Vložte je do hrnce s vodou a uvařte je doměkka. Pak slijte uvařené brambory, nechte je trochu odpařit a vyklopte je do pekáčku. V misce smíchejte dvě lžíce sójové omáčky, rostlinného oleje a podle chuti sůl, pepř, papriku a italské bylinky. Prolisujte do směsi dva stroužky česneku a promíchejte a tuto směs nalijte do brambor, které dobře promíchejte tak, aby kořenící směs všechny kousky úplně obalila. Brambory v pekáčku vložte do trouby a pečte je 10 minut na 180 °C.

4. KROK

Po 30 minutách vyndejte maso z trouby, odstraňte z pekáče zeleninu, maso otočte zářezy nahoru a posypejte ho tymiánem a rozmarýnem. Smíchejte jednu polévkovou lžíci medu s 50 ml vody a nalijte směs na maso, které vraťte do trouby na dalších 10 minut při teplotě 190 °C. Upečené brambory servírujte na talíř, posypejte je nasekaným koprem a k nim přidejte kus upečeného masa. Doplňte o pečenou mrkev a pórek a podávejte.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů