Domácí houstičky z máslového těsta - postup přípravy
Křupavé domácí housky jdou upéci i z těsta, ve kterém je jako tuk použité máslo, a jsou vynikající. Recept na ně nám poskytla paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžící mouky a zamíchejte. Počkejte, až začne pracovat kvásek. Do mísy dejte mouku, sůl, přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a přidejte vejce. Robotem nebo rukou vypracujte hladké nelepivé těsto. Pak mísu přikryjte a nechte těsto asi hodinu kynout.
Těsto rozdělte na 12 částí, udělejte z nich 3 dlouhé válečky a upleťte z nich housky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete je slanou vodou. Můžete je také posypat semínky nebo sýrem.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte housky, dokud nebudou krásně zlatavé. Jsou skvělé i druhý nebo třetí den po upečení.