Domácí kefírové croissanty - postup přípravy
Dnešní recept je na pomezí svačinky a dezertu. Jedná se o nadýchané croissanty z kefírového těsta, které jsou krásné na pohled a neuvěřitelně voňavé a chutné. Pokud jste se dosud domácího pečiva báli, nyní můžete odhodit obavy stranou a prolomit tabu s tímto snadným receptem, který vás přirozeně uvede do světa domácího pečení. Uvidíte, že pak rohlíčky ani jiné pečivo z obchodu už nebudete chtít.
Ingredience
Pro přípravu těsta je zapotřebí, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Proto je všechny aspoň hodinu před přípravou vyndejte z lednice, aby se stačily jejich teploty vyrovnat.
Kefír si pak přelijte do hlubší mísy a přidejte k němu sušené droždí. Rozklepněte také dvě vajíčka a přisypejte půl lžičky soli a tři lžíce cukru. Ručně nebo elektrickým robotem v misce smíchejte suroviny do jednolité směsi.
V kastrůlku přepusťte máslo, nechte ho zchladnout a přidejte do mísy s ostatními přísadami. Za stálého míchání pak postupně přisypávejte také mouku a uhněťte pevné a nelepivé těsto. Stěny mísy lehce vymažte olejem a těsto v ní nechejte odpočívat zakryté fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou zhruba 1,5 hodiny na teplém místě.
Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte ho do kulaté tenčí placky. Pomocí kráječe na pizzu či jiného vhodného nástroje rozdělte kruhovou placku na zhruba 16 trojúhelníků.
Připravte si plech vyložený pečicím papírem a troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia.
Z trojúhelníků pak tvarujte croissanty tak, že začnete rolovat od nejširší strany až k té nejužší. Hotové rohlíčky pak skládejte na připravený plech. Když máte srolované všechny, v misce rozšlehejte dva žloutky se 40 mililitry mléka. Mašlovačkou pomažte touto směsí celý povrch croissantů a na závěr je posypejte mákem nebo sezamem. Dejte péct asi na 30 minut a podávejte.