Domácí koláč „Mraveniště“ s kondenzovaným mlékem - postup přípravy
Mraveniště je jeden z nejjednodušších a nejzajímavějších dezertů, jaké jste kdy připravovali. Najdete v něm velmi oblíbenou kombinaci kondenzovaného mléka a sušenek. Milují ho hlavně děti.
Těsto
Krém
Zdobení
V míse smíchejte mouku se suchým droždím a máslem. Uprostřed směsi udělejte důlek a do něj vsypte cukr, vanilkový cukr, sůl, smetanu a vše zamíchejte. Pomocí rukou uhněťte těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a nechte ho 1 hodinu kynout.
Do hrnce vložte plechovku kondenzovaného mléka, zalijte ji vodou, hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah vařte ho 2 hodiny.
Poznámka: Pokud to bude potřeba, do hrnce dolévejte během vaření vodu tak, aby byla plechovka co nejvíc ponořená.
Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich nakrájejte na menší kousky, které vložte do mlýnku na maso a vytvořte nudle, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Poznámka: Stejný postup opakujte také u druhé poloviny těsta.
Upečené nudličky rozlámejte na malé kousky a vsypte je do mísy. V jiné míse vyšlehejte uvařené kondenzované mléko s máslem a do směsi přimíchejte nasekané vlašské ořechy.
Tekutou směs vmíchejte k rozlámaným sušenkám a směs vložte do mísy se zakulaceným dnem, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte ji 30–60 minut stát.
Poznámka: Dezert překlopte na talíř a nastrouhejte na jeho povrch čokoládu. Mraveniště podávejte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская