Kořenový chléb jako z pekárny - postup přípravy
Kořenový chléb podle receptu paní Anety Mühlhandlové vás ohromí. Jakmile ho ochutnáte, klasický chleba v obchodě už nikdy nekoupíte.
Ingredience
Do nádoby domácí pekárny vložte nejdříve tekuté a pak sypké suroviny. Nakonec dodejte cukr a droždí a na program kynuté těsto ho nechte ho vypracovat.
Na vypracování těsta můžete použít také robota. V tom případě do nádoby na těsto vsypte nejdříve směs mouky a soli. Do mouky udělejte důlek, do kterého dejte cukr a na něj rozdrobte droždí. Zalijte ho částí vlažné vody a nechte vzejít kvásek.
Po vykynutí kvásku do těsta přidejte zbytek vody, jogurt a olej a nechte robota vypracovat hladké těsto. To poté nechte hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Každou polovinu zatočte, jako když ždímáte hadr.
Oba chleby položte na plech vyložený pečicím papírem, poprašte je hladkou moukou a nechte je další hodinu kynout.
Chleby pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 25–30 minut. Před pečením můžete na dno trouby položit hrnec, případně pekáček s vodou. Díky páře bude chleba při pečení lépe růst.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.