Domácí lokše s povidlovou náplní - postup přípravy
Lokše, podle Youtube kanálu Vaření s Jančou, můžete servírovat jako originální dezert. Podávat je můžete také jako hlavní jídlo, například se zelím a uzeným masem.
Ingredience
Neoloupané očištěné brambory vařte v osolené vodě 15–20 minut, doměkka. Poté je nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte je na jemném struhadle.
K bramborám přidejte špetku soli, mouku a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části, z kterých, na pomoučeném vále, vyválejte pláty o výšce 0,3 cm.
Tip: Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pokud by se naopak drolilo, přidejte vodu.
Z každého plátu těsta vykrojte kulaté placky, pomocí pokličky nebo hrnce, které smažte na suché pánvi, z každé strany, přibližně 1 minutu.
Lokše servírujte pomazané povidly a přehnuté na polovinu. Můžete je také zavinout jako amolety.
Tip: Pokrm můžete servírovat také například s tvarohem, marmeládou, zelím nebo uzeným masem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou