Domácí nutella - postup přípravy
Určitě nejen když jste byli děti, byla nutella vaší oblíbenou pochoutkou. Je však třeba si uvědomit, že to ani trochu není zdravá záležitost. A to i přesto, že se často tváří jako vyrobená z mléka a ořechů, tedy ze samých zdravých věcí. Ve skutečnosti je plná cukru a palmového tuku, který našemu zdraví neprospívá. Namísto této kalorické bomby si vyrobte domácí čokoládovou pomazánku. Chuťově je nutelle podobná jako žádná jiná, ale je z daleko zdravějších surovin a snadno si ji připravíte sami doma, takže můžete snadno redukovat množství cukru a jiných surovin. Už nikdy nebudete chtít obyčejnou kupovanou nutellu.
Ingredience
V misce smíchejte cukr, kakao a mouku. Přidejte mléko a vytvořte hustou kaši. Tuto směs poté přeneste na plotnu do hrnce a začněte ji pomalu zahřívat. Mezitím si oloupejte ořechy a v pánvi je jemně opražte. Není to zcela nezbytné, ale ořechům to dodá intenzivnější chuť, kterou v pomazánce jistě oceníte.
Ořechy následně pomelte. Můžete využít služby robota, nebo si ořechy pomlít i ručně, záleží, jaké máte možnosti. Ořechy pomelte opravdu najemno, měla by z nich vzniknout kaše konzistence krému.
Do směsi na plotně přimíchejte ořechovou pastu a máslo. Míchejte, dokud se ingredience řádně nespojí. Směs by se neměla vařit, ale pouze by se měla dobře prohřát, aby zhoustla a aby se vytvořil hustý kakaový krém. Pokud se vám směs zdá hrudkovitá, je možné ji ještě promixovat mixérem s vhodným nástavcem.
Hotový čokoládový krém přelijte do vhodné uzavíratelné sklenice a skladuje jej v lednici.
Krém můžete jíst na pečivu nebo jakkoliv jste zvyklí, ale hodí se třeba i jako krém do různých dortů nebo dezertů.