Domácí pizza ve tvaru kroucených tyčinek – ta nejlepší, jakou jste kdy jedli - postup přípravy
Ať už se chystáte na domácí party nebo jen k televizi na sledování nového filmu na Netflixu, bude se vám hodit nějaké chutné a křupavé občerstvení. Přinášíme vám recept na křížence mezi pizzou a domácím preclíkem. Je to takový preclík plněný ve stylu pizzy. A je přinejmenším báječný!
Těsto
Náplň
Do hluboké mísy nalijte jednu sklenici teplého, ale ne horkého mléka a nařeďte ji tímtéž množstvím teplé vody. Přilijte také půl sklenice oleje, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte jednu polévkovou lžíci cukru a jeden balíček sušeného droždí. Všechny přísady velmi dobře promíchejte stěrkou, abyste získali jednolitou směs. Nakonec vsypte hladkou mouku a jednu lžičku soli a míchejte, dokud hmota nezačne klást odpor. Pak vařečku či stěrku vyměňte za své vlastní ruce a hněťte těsto, dokud není pružné, vláčné, soudržné a nelepí se na stěny mísy ani ruce. Z těsta zformujte kouli, položte ji do mísy, zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě stát a kynout asi 40 minut.
Po vykynutí sejměte fólii a rukou vytlačte z těsta vzduch. Vyklopte těsto na lehce pomoučněný vál a rukama ho ještě trochu propracujte. Rozdělte těsto na dvě poloviny a každou z nich rozválejte na velkou obdélníkovou placku. Jednu placku po celém povrchu potřete rajčatovou pastou nebo speciální rajčatovou omáčkou na pizzu a špagety. Posypejte ji silnou vrstvou strouhaného čedaru nebo jiného oblíbeného sýra, který rozprostřete po celé ploše a jeho povrch posypejte čerstvě nasekanou petrželovou natí. Navrch rozprostřete druhý plát těsta, kterým zakryjte náplň a na okrajích ho slepte se spodním obdélníkem a spoj dobře zamačkejte.
Kráječem na pizzu rozkrájejte obdélník na proužky silné kolem dvou centimetrů a v polovině je ještě rozdělte na půl. V misce rozšlehejte jeden vaječný žloutek a s pomocí silikonového štětce jím pomažte povrch všech tyčinek. Nyní vezměte jeden proužek, přeložte ho přes druhý, který je naproti němu. Doprostřed podélně položte špejli a smáčkněte jí těsto, které následně v prstech zatočte do spirály.
Takto zpracujte i ostatní proužky. Pak je vyrovnejte na plech s pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 20 minut. Pak nechte mírně zchladnout a ihned podávejte.