Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Výborná domácí pizza

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Výborná domácí pizza - postup přípravy

Pizza je jedním z kultovních jídel 21. století a ze své domovské Itálie se rozšířila do celého světa. Každá hospodyňka už má svůj oblíbený recept, anebo ho aktivně hledá, protože bez pizzy to zkrátka není ono. Pokud také dosud hledáte, které těsto by pro vás bylo to pravé, abyste měli jistotu, že se vám pokaždé povede a výsledek bude opravdu chutný a lahodný, máme pro vás jeden takový.

Ingredience pro:
4 porce

Těsto

Ozdoba

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Nejprve si připravte těsto. Do mísy nalijte horkou vodu, přidejte půl lžičky soli a lžičku cukru. Metličkou všechno promíchejte, přidejte do mísy sušené kvasnice, znovu promíchejte a nechte stát na teplém místě asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou vytvářet bublinky.




Do hotového kvásku přilijte olivový olej a postupně přimíchávejte také hladkou mouku a míchejte, dokud směs nezhoustne. Pak hnětačem nebo ručně zadělejte hladké, měkké a lepivé těsto.

Vyklopte těsto na pomoučněný stůl a ručně asi deset minut hněťte, přičemž stále přidávejte mouku, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce. Pak z něj vytvořte kouli, namažte jeho povrch olivovým olejem, vraťte jej do mísy, jejíž stěny rovněž vymažte a zakryjte ji čistou bavlněnou utěrkou nebo přilnavou potravinářskou fólií. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte přísady na pizzu. Do menší misky nalijte rajčatovou pastu nebo kečup. Oloupejte česnek a prolisujte ho do misky s rajčatovou omáčkou. Dobře promíchejte.

Rajčata omyjte pod tekoucí vodou, osušte, rozkrojte je na polovinu a tu pak nakrájejte na tenké plátky. Nakrájejte olivy na kolečka a připravte houby. Pokud používáte konzervované, slijte je od láku a trochu propláchněte a osušte. Pokud použijete sušené, spařte je horkou vodou, aby změkly a následně je nechte důkladně okapat. Sýr, pokud jste ho koupili v celku, nastrouhejte na hrubém struhadle. Zelené bylinky omyjte a nasekejte nahrubo.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte ho na dvě stejné části. Jednu z nich vraťte zpět do mísy a zakryjte utěrkou. Druhou rozválejte na tenkou kulatou placku.


Troubu zapněte na 250 stupňů Celsia. Plech na pečení otočte vzhůru nohama a pomažte dno trochou rostlinného oleje. Položte na něj korpus a pomažte ho silikonovou mašlovačkou rajčatovou omáčkou do vzdálenosti asi půl centimetru od okraje.

Na omáčku nasypejte oba sýry, rozložte plátky salámu či jiné zvolené uzeniny, na něj přijdou rovnoměrně rozložená rajčata, houby a nakonec olivy. Navrch přijde zase trocha sýra a zelených bylinek.

Takto připravenou pizzu vložte do vyhřáté trouby na 7 až 10 minut, dokud okraje nezčervenají a sýr nezezlátne. Upečenou pizzu vyjměte opatrně z trouby na talíř, kulatým kráječem nakrájejte na požadované množství dílků a ihned podávejte. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů