Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rajčatový protlak ze 3 ingrediencí

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 33 minut

Domácí rajčatový protlak ze 3 ingrediencí - postup přípravy

Domácí rajčatový protlak je ideálním obohacením omáček, polévek a jiných pokrmů. Výhodou je, že neobsahuje zbytečnou chemii a připravíte ho jen ze 3 levných surovin.

Ingredience pro:
2 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Rajčata omyjte, zbavte stopek, nakrájejte je na kousky a vložte do většího hrnce, ve kterém je vařte 20–30 minut. Z hrnce poté odeberte maximum šťávy, pomocí cedníku, kterou přelijte do jiného hrnce. 

2. KROK

Tip: Šťávu z rajčat nevylévejte, můžete z ní vytvořit džus, když ji pár minut povaříte a ochutíte 3 lžícemi soli a 3 lžícemi cukru. Džus můžete samozřejmě dochutit i jinak.

3. KROK

Zbytek rajčat rozmixujte dohladka a propasírujte je. Vzniklou hmotu vraťte zpět na teplo a vařte ji 2–3 minuty. Ochuťte ji solí, cukrem a přendejte ji do sterilizovaných sklenic, které uzavřete.   

4. KROK

Domácí rajčatový protlak nechte zcela vychladnout a uchovávejte ho na chladném a tmavém místě. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit 2 sklenice o objemu 500 ml.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů