Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasická řecká studená omáčka tzatziki s jogurtem, koprem a okurkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Klasická řecká studená omáčka tzatziki s jogurtem, koprem a okurkou - postup přípravy

Tzatziki, tsatsiki či caciki. Řecko-turecké slovo v sobě skrývá báječnou záležitost, která se používá většinou jako studená omáčka k pokrmům, ale lze ji využít i jako pomazánku na pečivo nebo přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. Lahodná, svěží a lehká chuť skvěle doplní téměř každý pokrm, který si dovedete představit. Základem je kvalitní plnotučný jogurt, který může být, ale nemusí být řeckého typu. Klíčovou zásadou pak je nikdy okurky nestrouhat, nýbrž vždy zásadně rozsekat nožem na co nejjemnější kostičky. Tak. Základ už tedy máte a teď se na to pojďme vrhnout a ukázat si, jak se takové tzatziki, tsatsiki nebo caciki správně připravují.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Okurku dobře umyjte a osušte. Zbavte ji obou konců, které bývají jednak hořké a jednak plné pozůstatků chemických preparátů užívaných při pěstování. Nakonec oloupejte slupku (což je vhodné zejména u okurek polních, které mají slupku ještě mnohem silnější a tužší než klasické salátovky).

2. KROK

Pokud je okurka zahnutá, rozkrojte ji v místě ohybu na poloviny. Pak ostrým nožem nakrájejte čistou okurkovou dužninu na podélné tenké plátky, položte je na sebe a rozdělte je na dlouhé hranolky. Ty pak nakonec nasekejte na velmi jemné kostičky.

3. KROK

Oloupejte dva stroužky česneku, rozmáčkněte je plochou nože a nasekejte je najemno. Spolu s okurkou pak česnek vložte do hluboké misky a přidejte bílý jogurt. Ten použijte takový, který v sobě obsahuje co nejmenší množství vody. Čím tedy je jogurt tučnější, tím lepší. Směs pak zakápněte olivovým olejem.

4. KROK

Základem chuti správných tzatziky je kopr. Bez něho by se to zkrátka neobešlo. Proto nasekejte čerstvý kopr najemno a přihoďte ho do mísy s ostatními surovinami. Podle chuti směs maličko přisolte a velmi dobře promíchejte. V tuto chvíli je základní pokrm již hotový a je možné ho rovnou podávat.

5. KROK

Pokud chcete chuť přeci jenom trochu vylepšit, zakápněte směs ještě trochou citrónové šťávy a přidejte jemně nasekané čerstvé lístky máty a znovu dobře promíchejte. Takto získáte vylepšenou verzi klasického řeckého pokrmu, který můžete uložit do lednice, kde vám vydrží i několik dní bez ztráty chuti a vůně.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů