
Domácí recept na poctivé červené zelí - postup přípravy
Recept na poctivé zelí byl ještě před několika lety považován téměř za rodinné dědictví, které každá matka předávala své dceři, a ta pak zase své, až se dostalo k našim matkám. Dnes už se sice zelí nešlape, ale recepty kolují pořád a zelí zůstává i nadále tradičním pokrmem českého národa. Pojďme se tedy podívat na jeden skutečně jednoduchý recept na tradiční poctivé domácí zelí.
Ingredience
- červené zelí - 1 ks
- máslo/husí nebo kachní sádlo - 2 polévkové lžíce
- menší jablko - 3 ks
- cibule - 3 ks
- sůl - podle chuti
- jablečný džus - 300 ml
- voda - 200 ml
- ocet z bílého vína - 100 ml
- 1 prázdný čajový sáček
- něco na přivázání
- bobkový list - 2 ks
- hřebíček - 3 ks
- černá pepřová zrna - 10 ks
- jalovec - 2-3 ks
- Alternativou pro sáček s kořením může být ½ lžičky perníkového koření
Nejdříve si z červeného zelí odstraňte vnější listy a stopku a poté zelí rozdělte na čtvrtky a postupně nakrájejte na tenké proužky. Při práci s červeným zelím je lepší mít rukavice, protože zelí umí hezky barvit.
Když máte zelí nakrájené, vložte jej do velkého kastrolu nebo misky a posypte solí. Pořádně zelí promíchejte a poté jej něčím zakryjte a nechte asi hodinu až dvě odležet. Uvidíte, že díky spojení se solí získá zelí daleko temnější zbarvení.
Během doby, co budete čekat si můžete připravit sáček s kořením. Do prázdného čajového sáčku vložte bobkové listy, hřebíček, pepř a jalovcové bobule. Sáček pouze zavážete přírodním špagátem a máte hotovo.
Když máte hotové koření nakrájejte si cibuli na kostky a orestujte na rozpáleném másle. Poté přidejte červené zelí, jablečný džus, vodu, ocet a sáček s kořením. Pořádně promíchejte a po chvilce vaření přidejte najemno nastrouhaná jablka.
Kastrol zakryjte víkem a za občasného míchání nechte povařit přibližně 30-40 minut. Nakonec vytáhněte sáček s kořením a zelí je hotové.
Červené zelí se skvěle hodí jako příloha k různým pokrmům, oblíbené je s plátkem vepřového a knedlíkem.