Vánoční řezy s vlašskými ořechy - postup přípravy
Vánoční řezy jsou ideální jako sladká vánoční snídaně, ale také dezert ke kávě. Jsou nadýchané, a plné ořechové chuti, která k Vánocům neodmyslitelně patří.
Těsto
Náplň
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, špetkou soli a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience předem prosejte.
Přidejte změklé máslo, které se suchou směsí spojte. Poté přidejte vejce a vytvořte těsto, které rozdělte na dvě části. Každou část zabalte do samostatného sáčku a vložte na 30 minut do lednice.
Dortový ráfek vyložte pečicím papírem a jeho dno pokryjte nastrouhanou první částí těsta, kterou pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Mezitím připravte náplň.
Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli do pěny. V samostatné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a poté přidejte kypřicí prášek do pečiva a škrobovou moučku. Za stálého šlehání přidejte trochu mletých ořechů.
Nyní do směsi postupně vmíchávejte mleté ořechy a bílkový sníh. Jakmile se ingredience spojí, pokryjte náplní upečené těsto. Náplň pokryjte druhou částí nastrouhaného těsta a pokračujte v pečení dalších 30 minut.
Poznámka: Směs už nešlehejte.
Vánoční řezy nechte zcela vychladnout a poté je servírujte nakrájené na kousky, posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně