Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí smetanový sýr z kefíru

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Domácí smetanový sýr z kefíru - postup přípravy

Stačí jediný litr zmrazeného kefíru, abyste získali domácí smetanový sýr ideální na pomazánky, a to za zlomek ceny toho z obchodu. Pro ještě lepší efekt k němu přidejte trochu bylinek a koření a jiný už nebudete chtít.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na sýr

Na pomazánku

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kefír v láhvi vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud úplně nezmrzne. Poté jej vyjměte z mrazáku, obal opatrně nařízněte nebo rozstříhejte a oloupejte ho. Zmrazený kefír pak nakrájejte na plátky.

2. KROK

Připravte si sítko a misku, do níž dobře padne. Sítko vyložte několika vrstvami gázy, do ní vložte zmrazený kefír a gázu uzavřete. Takto kefír nechte stát při pokojové teplotě, dokud zcela nerozmrzne. Během toho bude ze sítka do misky odtékat syrovátka a uvnitř gázy se bude usazovat smetanový sýr.

3. KROK

Jakmile je kefír zcela rozmrazený a syrovátka přestane odtékat, rozbalte gázový balíček a sýrovou hmotu vyklopte do misky. Ochuťte ji prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem, solí, pepřem a sladkou paprikou, dobře promíchejte a výslednou pomazánku podávejte spolu s čerstvými či opečenými plátky chleba.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů