Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí svíčková na smetaně s knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 125 minut

Domácí svíčková na smetaně s knedlíkem - postup přípravy

Připravte si jedinečnou domácí svíčkovou na smetaně podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty. Příprava vychází z postupu mistra kuchyně, Davida Valíčka, kterého můžete znát z televize.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Základ

Příloha

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Petržel, oloupaný celer a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a nadrobno nakrájejte cibuli. Slaninu nakrájejte na širší proužky, které budete potřebovat k prošpikování masa. Zbytek slaniny nakrájejte na kostky. 

2. KROK

Tip: Aby se vám se slaninou lépe pracovalo, vložte ji před použitím aspoň na 30 minut do mrazáku. 

3. KROK

Maso očistěte a udělejte v něm na několika místech otvory nožem, které vyplňte proužky slaniny. Poté maso osolte ze všech stran a potřete ho olivovým olejem. 

4. KROK

Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm maso ze všech stran jen tak, aby se zatáhlo. Potrvá to přibližně 2 minuty. Poté maso vyndejte a na stejné pánvi smažte cibuli 1 minutu. 

5. KROK

Poté k cibuli vmíchejte slaninu, trochu oleje a přidejte petržel a celer. Ingredience promíchejte a přidejte k nim mrkev s cukrem, citronovou kůrou z jednoho citronu a hořčici.

Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

6. KROK

Vše promíchejte, smažte další 1 minutu, do změknutí zeleniny, přidejte bobkové listy, nové koření a smažte další 1 minutu. Poté k zelenině vymačkejte šťávu z poloviny citronu a do hrnce vložte maso. 

7. KROK

Vše zalijte vývarem, jemně promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí masa, přibližně 1,5–2 hodiny.

Tip: Nemáte-li k dispozici vývar, můžete ingredience zalít čistou vodou.

8. KROK

Zatím si připravte knedlík. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a polovinu z nich pečte přibližně 2 minuty na oleji. Následně osmažené kousky smíchejte s těmi čerstvými a dejte bokem. 

9. KROK

V míse vyšlehejte vejce, která osolte a opepřete. Kousky žitného chleba promíchejte s krupicí a zalijte je vyšlehanými vajíčky. Poté omyjte a nasekejte petrželku, kterou vmíchejte k toustovému chlebu, přidejte smetanu ke šlehání a uhněťte knedlík. 

10. KROK

Tip: Knedlík můžete vytvarovat do šišky a vařit jej vcelku, nebo z něj můžete vytvořit 5 koulí a uvařit je zvlášť.

11. KROK

Koule knedlíku vařte v páře pod pokličkou zhruba 15 minut. Zatím dokončete práci s masem. Maso z hrnce vyndejte, stejně jako bobkové listy a do hrnce vlijte smetanu ke šlehání. 

12. KROK

Ingredience zamíchejte, přidejte k nim máslo a tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte. 

Tip: Chcete-li, aby byla omáčka co nejjemnější, můžete ji nakonec propasírovat.

13. KROK

Maso podávejte nakrájené na kousky společně s knedlíkem, omáčkou, smetanou, brusinkami a kouskem citronu. 

Tip: Pokrm můžete servírovat ozdobený čerstvými lístky petrželky.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů