Domácí svíčková na smetaně s knedlíkem - postup přípravy
Připravte si jedinečnou domácí svíčkovou na smetaně podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty. Příprava vychází z postupu mistra kuchyně, Davida Valíčka, kterého můžete znát z televize.
Základ
Příloha
Zdobení
Petržel, oloupaný celer a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a nadrobno nakrájejte cibuli. Slaninu nakrájejte na širší proužky, které budete potřebovat k prošpikování masa. Zbytek slaniny nakrájejte na kostky.
Tip: Aby se vám se slaninou lépe pracovalo, vložte ji před použitím aspoň na 30 minut do mrazáku.
Maso očistěte a udělejte v něm na několika místech otvory nožem, které vyplňte proužky slaniny. Poté maso osolte ze všech stran a potřete ho olivovým olejem.
Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm maso ze všech stran jen tak, aby se zatáhlo. Potrvá to přibližně 2 minuty. Poté maso vyndejte a na stejné pánvi smažte cibuli 1 minutu.
Poté k cibuli vmíchejte slaninu, trochu oleje a přidejte petržel a celer. Ingredience promíchejte a přidejte k nim mrkev s cukrem, citronovou kůrou z jednoho citronu a hořčici.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Vše promíchejte, smažte další 1 minutu, do změknutí zeleniny, přidejte bobkové listy, nové koření a smažte další 1 minutu. Poté k zelenině vymačkejte šťávu z poloviny citronu a do hrnce vložte maso.
Vše zalijte vývarem, jemně promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí masa, přibližně 1,5–2 hodiny.
Tip: Nemáte-li k dispozici vývar, můžete ingredience zalít čistou vodou.
Zatím si připravte knedlík. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a polovinu z nich pečte přibližně 2 minuty na oleji. Následně osmažené kousky smíchejte s těmi čerstvými a dejte bokem.
V míse vyšlehejte vejce, která osolte a opepřete. Kousky žitného chleba promíchejte s krupicí a zalijte je vyšlehanými vajíčky. Poté omyjte a nasekejte petrželku, kterou vmíchejte k toustovému chlebu, přidejte smetanu ke šlehání a uhněťte knedlík.
Tip: Knedlík můžete vytvarovat do šišky a vařit jej vcelku, nebo z něj můžete vytvořit 5 koulí a uvařit je zvlášť.
Koule knedlíku vařte v páře pod pokličkou zhruba 15 minut. Zatím dokončete práci s masem. Maso z hrnce vyndejte, stejně jako bobkové listy a do hrnce vlijte smetanu ke šlehání.
Ingredience zamíchejte, přidejte k nim máslo a tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte.
Tip: Chcete-li, aby byla omáčka co nejjemnější, můžete ji nakonec propasírovat.
Maso podávejte nakrájené na kousky společně s knedlíkem, omáčkou, smetanou, brusinkami a kouskem citronu.
Tip: Pokrm můžete servírovat ozdobený čerstvými lístky petrželky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty