Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Čočka na kyselo se sázeným vejcem - postup přípravy

Čočka na kyselo se sázeným vejcem je známou tuzemskou klasikou, kterou můžeme zařadit do kategorie jednoduchých jídel, dále do kategorie jídel chutných, ale i těch, která jsou levná, stejně jako vhodná také pro vegetariány. Pozitiv je více než dost a tak už vám chybí jenom ten správný recept.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první uvařte čočku

První krok je uvaření čočky. Zde postupujte podle návodu. Nejprve bude třeba ji podle něho namočit. Do vody. To může trvat i dvě hodiny. Proto myslete na to, že čočka na kyselo se sázeným vejcem by měla být připravována s dostatečným předstihem. Když je čočka připravena, můžete se pustit do jejího vaření. Vodu, kde se namáčela, osolte a přiveďte k varu. Vařte opět podle návodu, asi kolem 30 minut.




Připravte si jíšku na spojení čočky

Když se čočka vaří, tak si v jiném hrnci rozehřejte sádlo a na něm důkladně orestujete cibuli, dokud nebude hnědá. Potom zaprášíte moukou a následně přidáte trochu vody, aby vznikla krémovitá konzistence, kterou necháte pomalu a také krátce povařit.

Čočku dolaďte

Když je čočka uvařena, tak ji přecedíte a přidáte ji krémové jíšky, se kterou ji zamícháte. Tím se čočka vzájemně propojí v požadovanou konzistenci. V této fázi ji také musíte dochutit. Solí, pepřem, ale také octem. Doporučujeme se všemi dochucovadly opatrně, postupovat raději na několik fází, abyste dosáhli přesně té chuti, kterou chcete.

Už jenom vajíčko

Čočka na kyselo se sázeným vejcem je téměř hotová. Stačí pouze poslední věc, kterou je sázené vejce neboli volské oko. Na pánev s trochou sádla rozklepněte obě vajíčka, lehce je posolte a opepřete a nechtě je dělat. Když je bílek pevný a žloutek lehce krémový, jsou připravena. Spolu s čočkou je můžete naservírovat. Nejlépe s kouskem kyselé okurky, nebo jiné nakrájené zeleniny.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů