Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí toustový chléb z kynutého těsta

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Domácí toustový chléb z kynutého těsta - postup přípravy

Recept na domácí toustový chléb, podle paní Jany Podolákové Burkartové, vám umožní mít čerstvé pečivo stále po ruce. Pokrm má úžasně křupavou kůrku.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kvásek

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve oloupejte brambor a 15–20 minut ho vařte. Poté ho vyjměte z vody, nechte vychladnout a nastrouhejte ho nahrubo.

2. KROK

Zatímco se brambor vaří, připravte si kvásek. V míse smíchejte teplou vodu s melasou a droždím. Mísu zakryjte čistou utěrkou a kvásek nechte odpočívat 10–15 minut na teplém místě. 

3. KROK

V jiné míse smíchejte hladkou mouku se solí, olejem, uvařeným nastrouhaným bramborem, oloupanou a najemno nastrouhanou mrkví a teplou vodou. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich kvásek a uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 40 minut na teplém místě. 

4. KROK

Po vykynutí z těsta uhněťte bochánek, který vložte do formy na pečení a těsto nechte kynout dalších 30 minut. Následně ho potřete trochou oleje a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45–50 minut.

5. KROK

Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Chléb by měl být upečený dozlatova.

6. KROK

Tip: Po upečení nechte domácí toustový chléb volně chladnout na chladící mřížce, aby se jeho spodní strana nezapařila.

7. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů