Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejchutnější domácí chléb

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Nejchutnější domácí chléb - postup přípravy

Naši předkové by tomu příliš nerozuměli, ale v současné době potravinářského průmyslu můžeme říct, že není nic chutnějšího, než domácí chléb. Mnohé české hospodyňky už si jeho pečení vyzkoušelo během nedávné krize kolem pandemie koronaviru, kdy se mnoho lidí v obavě z nákazy bálo důvěřovat pečivu z obchodu. Není ale nejmenší důvod, proč si takový domácí chleba neupéct i jindy, třeba každý den. Není to nic těžkého a s komerčním pečivem se vůbec nedá srovnávat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravíme kvásek. To uděláme tak, že smícháme ve sklenici nebo v misce lžičku cukru, přidáme vlažné mléko nebo vodu a rozdrobíme do této směsi kostičku droždí. Necháme na teplém místě chvíli odpočívat, než se na povrchu kvásku začnou tvořit bublinky. To je znamení, že se kvasinky probraly k životu, začaly se krmit cukrem a je možné je použít na výrobu těsta.




Do hluboké mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme lžičku soli a případně kmín. Všechny suché suroviny důkladně promísíme a přilijeme aktivovaný kvásek. Pokud máte rádi ochucený chléb, můžete do těsta přidat také další suroviny, jako například smaženou cibulku, různé druhy semen, ale také třeba škvarky. Můžete si s receptem vyhrát.

Nejlépe kuchyňským robotem či elektrickým hnětačem zaděláme hladké, pevné a nelepivé těsto. Jde to i ručně, ale je to velmi namáhavé. Když získáte hladkou konzistenci a těsto se přestane lepit na stěny mísy i hnětač, můžete ho ještě prohníst ručně. Vytvarujte z něj kouli, umístěte ji na dno mísy, jejíž stěny potřete trochou oleje. Mísu zakryjte smršťovací fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat a kynout zhruba hodinu.

Po vykynutí těsto vyhodíme na pomoučněný vál a znovu prohněteme. Vytvarujeme z něho bochánek (můžeme ho vložit i do formy na biskupský chlebíček) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 až 200 stupňů Celsia asi na 1,5 hodiny.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů