Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí tvarohový štrúdl s rozinkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 38 minut

Domácí tvarohový štrúdl s rozinkami - postup přípravy

Připravte si zajímavou alternativu tradičního dezertu, který můžete podávat také jako sladkou snídani. Domácí tvarohový štrúdl ze 4 vrstev těsta je jemný a nadýchaný.

Ingredience pro:
4 kusy
+ -

Těsto

Na pomazání

Náplň

Na posypání

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. V míse od robota smíchejte mouku se solí, octem, olejem, vejcem, vaječným žloutkem a vodou. Směs mixujte 10 minut a poté ji prohněťte pomocí rukou. 

Poznámka: Těsto hněťte na pomoučeném vále.

2. KROK

Těsto rozdělte na 4 stejné díly, z nichž každý rozdělte na další 4 díly. Ze všech kousků vytvořte kuličky, které přikryjte potravinovou fólií, aby nevysychaly. Poté je potřete máslem a z každé kuličky vyválejte plát o průměru 15 cm.

Tip: Máslo můžete nahradit margarínem nebo sádlem.

3. KROK

Z každých čtyř plátů vytvořte jednu vrstvu štrúdlu. První plát pomažte máslem a zakryjte druhým plátem. Postup opakujte také u zbylých 2 plátů. Tyto čtyři pláty (1. vrstvu štrúdlu) položte na plech, kde je nechte odpočívat 15 minut. 

Poznámka: Tento postup opakujte také u zbytku těsta. 

4. KROK

Nyní připravte náplň. Rozinky zalijte rumem, ve kterém je nechte 15 minut namočené. Vaječné bílky šlehejte s cukrem 2 minuty, dokud nezískáte tuhý sníh. V samostatné míse šlehejte vaječné žloutky s cukrem, také 2 minuty. 

5. KROK

Do žloutkové směsi vešlehejte čerstvý sýr a po 30 vteřinách přidejte krupici s citronovou kůrou a slitými rozinkami. 

Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

6. KROK

Na závěr přidejte zakysanou smetanu a opatrně do směsi vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Náplň rozdělte rovnoměrně do 4 misek a pokračujte s přípravou těsta. 

7. KROK

Na pomoučeném vále vyválejte první vrstvu těsta na štrúdl – díky tomuto receptu můžete vytvořit plát o rozměrech cca 46×40 cm. Okraje plátu zarovnejte rádýlkem a těsto potřete rozpuštěným máslem. 

Poznámka: Rozpuštěné máslo můžete nahradit olejem.

8. KROK

Asi ¾ těsta potřete první čtvrtinou náplně, zahněte jeho okraje a zarolujte ho. Poté ho odložte na plech, pokrytý pečicím papírem, kde ho potřete rozpuštěným máslem nebo olejem. 

Poznámka: Postup opakujte u dalších 3 vrstev na štrúdl. 

9. KROK

Všechny 4 štrúdly pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut. 

Tip: Po vychladnutí servírujte tvarohový štrúdl nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem. Každý kousek můžete doplnit trochou zmrzliny.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: SOS kuchyně

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů