Domácí tvarohový štrúdl s rozinkami - postup přípravy
Připravte si zajímavou alternativu tradičního dezertu, který můžete podávat také jako sladkou snídani. Domácí tvarohový štrúdl ze 4 vrstev těsta je jemný a nadýchaný.
Těsto
Na pomazání
Náplň
Na posypání
Na pomazání
Nejprve připravte těsto. V míse od robota smíchejte mouku se solí, octem, olejem, vejcem, vaječným žloutkem a vodou. Směs mixujte 10 minut a poté ji prohněťte pomocí rukou.
Poznámka: Těsto hněťte na pomoučeném vále.
Těsto rozdělte na 4 stejné díly, z nichž každý rozdělte na další 4 díly. Ze všech kousků vytvořte kuličky, které přikryjte potravinovou fólií, aby nevysychaly. Poté je potřete máslem a z každé kuličky vyválejte plát o průměru 15 cm.
Tip: Máslo můžete nahradit margarínem nebo sádlem.
Z každých čtyř plátů vytvořte jednu vrstvu štrúdlu. První plát pomažte máslem a zakryjte druhým plátem. Postup opakujte také u zbylých 2 plátů. Tyto čtyři pláty (1. vrstvu štrúdlu) položte na plech, kde je nechte odpočívat 15 minut.
Poznámka: Tento postup opakujte také u zbytku těsta.
Nyní připravte náplň. Rozinky zalijte rumem, ve kterém je nechte 15 minut namočené. Vaječné bílky šlehejte s cukrem 2 minuty, dokud nezískáte tuhý sníh. V samostatné míse šlehejte vaječné žloutky s cukrem, také 2 minuty.
Do žloutkové směsi vešlehejte čerstvý sýr a po 30 vteřinách přidejte krupici s citronovou kůrou a slitými rozinkami.
Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Na závěr přidejte zakysanou smetanu a opatrně do směsi vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Náplň rozdělte rovnoměrně do 4 misek a pokračujte s přípravou těsta.
Na pomoučeném vále vyválejte první vrstvu těsta na štrúdl – díky tomuto receptu můžete vytvořit plát o rozměrech cca 46×40 cm. Okraje plátu zarovnejte rádýlkem a těsto potřete rozpuštěným máslem.
Poznámka: Rozpuštěné máslo můžete nahradit olejem.
Asi ¾ těsta potřete první čtvrtinou náplně, zahněte jeho okraje a zarolujte ho. Poté ho odložte na plech, pokrytý pečicím papírem, kde ho potřete rozpuštěným máslem nebo olejem.
Poznámka: Postup opakujte u dalších 3 vrstev na štrúdl.
Všechny 4 štrúdly pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
Tip: Po vychladnutí servírujte tvarohový štrúdl nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem. Každý kousek můžete doplnit trochou zmrzliny.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně