Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Elegantní broskvový dort s krémem z mascarpone

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Elegantní broskvový dort s krémem z mascarpone - postup přípravy

Voňavé kompotované broskve, smetanový sýr mascarpone, vláčný piškotový korpus a pražené mandle. To jsou hlavní lákadla báječného domácího dortu, který zaručeně potěší každého oslavence. Pokud tedy připravujete pohoštění na narozeniny a hledáte ten pravý recept na dort, tak pro vás máme dobrou zprávu: Právě jste ho našli!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání přidejte dvě polévkové lžíce vody. Šlehejte, dokud nezískáte napěněnou a bělavou směs. V jiné misce vyšlehejte tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Bílkovou pěnu pak jemně špachtlí vmíchejte do žloutkové směsi. Pak přidejte nastrouhanou citronovou kůru a prosejte ve dvou fázích hladkou mouku, kterou důkladně zapracujte, abyste získali jemné a polotekuté těsto. To vlijte do kulaté dortové formy o průměru 22 cm, jejíž dno je vyložené pečicím papírem. Formu položte na plech a takto ji vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. Po dopečení nechte korpus trochu zchladnout, sejměte kroužek formy a buchtu položte na mřížku, kde ji nechte zcela vychladnout.

2. KROK

Mezitím vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny a postupně k ní vmíchávejte želatinu. Šlehejte asi 5 minut. Tři lžíce vyšlehané šlehačky si odložte stranou a ke zbytku pak přidejte moučkový cukr a mascarpone a promíchejte.

3. KROK

Krém rozdělte na dvě poloviny a nechte ho v lednici vychladit. Nakrájejte sušenky na malé kousky a broskve rozkrájejte na kostičky. Obojí pak vložte do jedné poloviny krému a řádně promíchejte.

4. KROK

Z upečeného korpusu odstraňte pečicí papír a ostrým nožem ho rozkrojte podélně na poloviny. Jednu polovinu položíme na tác, potřete ji broskvovým džemem a na něj rozprostřete polovinu krému smíchaného se sušenkami a krájenými broskvemi. Přikryjte druhým plátem těsta a zbytkem krému pomažte celý povrch dortu včetně boků. Odložené tři lžíce šlehačky vložte do zdobicího sáčku vytvořte z ní po obvodu dortu ozdobné kopečky, mezi které vyskládejte plátky sušených meruněk.

5. KROK

Na suché pánvi opražte mandle dozlatova. Pak je sejměte a nasekejte na hrubé kousky. Těmi ozdobte bočnice po obvodu hotového dortu. Vložte ho do lednice vychladit a ztuhnout nejméně na 3 hodiny, lépe ale přes noc. Pak už stačí jen dort naporcovat a podávat. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů