Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Napoleon

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Dort Napoleon - postup přípravy

Klasický dort Napoleon je typický svými vrstvami, i proto se mu také říká „mille-feuille“ dezert neboli dezert s tisíci vrstvami a připravuje se z listového těsta a krému. Dnes si představíme snazší variantu tohoto dezertu s pomocí sušenek a vanilkového krému. Vanilkový pudink dodá plnou chuť a texturu ve stylu soufflé s příchutí zmrzliny. Recept je snadný a zvládnou jej i děti, proto je přizvěte do kuchyně!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou vanilkového krému. V misce smíchejte 500 ml vlažného mléka, přimíchejte prosátou mouku, pudinkový prášek a žloutky. Vymíchejte tekuté těsto do hladka.




Nyní přilijte 500 ml mléka do hrnce a svařte s máslem a cukrem. Do vroucí směsi vlijte předpřipravený vanilkový krém a stáhněte plamen. Vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Připravenou formu na dort nebo zapékací misku vyložte papírem na pečení. Položte vrstvu sušenek, kterou můžete zakapat brandy, rumem nebo čerstvou kávou.

Nyní rozetřete na vrstvu sušenek připravený vanilkový krém. Opět pokračujte s vrstvou sušenek, které zlehka zatlačte do spodního krému a zase je potřete krémem. Opakujte alespoň 3krát, aby vznikl dostatečně vysoký dort připomínající vzhledem oblíbený dort Napoleon.

Formu vložte chladit ideálně přes noc do chladničky, aby se vrstvy spojily a chutě prolnuly.

Před podáváním dort ozdobte moučkovým cukrem. Podávejte s kávou nebo čajem na dezertním talířku se lžící šlehačky, případně s vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů