Dort se smetanovou náplní - postup přípravy
Dort neodmyslitelně patří k narozeninové oslavě. Pokud nejste velký nadšenec zdlouhavého pečení, určitě vás nadchne následující recept na zákusek se smetanovou náplní. Zvládne jej i úplný začátečník, přesvědčte se.
Těsto
Náplň
Nejprve si připravte těsto na korpus. V míse si rozmíchejte vejce s kondenzovaným mlékem, prosátou polohrubou moukou, rozpuštěným a zchladlým máslem, solí a kypřícím práškem do pečiva. Vypracovat byste měli polotekuté těsto.
To vlijte do plechu o rozměrech cca 35 x 40 cm a rozetřete po celé ploše. Korpus pečte na dvakrát až třikrát. Těsta byste neměli nanášet na pekáč příliš. Korpusy musí být tenké. Pečte je při teplotě 180 °C po dobu sedmi minut.
Příprava smetanové náplně, kompletace dortu a jeho tuhnutí v lednici
Nyní si v míse vyšlehejte mixérem mascarpone spolu s moučkovým cukrem a smetanou ke šlehání do tuhého krému. Ten následně nanášejte v rozumné míře na čtvercové korpusy, které jste si vyřízli z upečeného těsto nožem.
Tvořte několik pater, a nakonec celý dort pomažte zbylou náplní. Povrch posypte nadrcenými či mletými vlašskými ořechy a nechte v lednici tuhnout asi tři hodiny.
Servírování dortu se smetanovou náplní
Řádně ztuhlý dortík se smetanovou náplní podávejte pokrájený na menší porce třeba s šálkem espressa, s cappuccinem, nebo s čajem. Přejeme vám dobré chutnání.