Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort z kakaového piškotu a smetanového krému

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Dort z kakaového piškotu a smetanového krému - postup přípravy

Chystáte narozeninovou oslavu pro člena rodiny? Pak jej překvapte skvostným piškotovým dortem se smetanovým krémem. I přesto, že je na přípravu velmi jednoduchý, potěší chuťové pohárky nejen oslavence, ale i kdejakého jiného strávníka.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Smetanová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou těsta na korpus. V míse si tedy promíchejte kefír anebo bílý jogurt spolu s krupicovým i vanilkovým cukrem, jedlou sodou a solí.




Následně přidejte i prosátou polohrubou mouku, kakaový prášek, slunečnicový olej a vytvořte homogenní směs bez hrudek. Ta by měla mít polotekutou konzistenci.

Fáze pečení korpusu a výroba smetanového krému

Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem (lze i vymazat olejem a vysypat moukou). Do formy následně nalijte rovnoměrně kakaové těsto a dejte péct do předehřáté trouby na cca 20 minut při teplotě 180 °C.

Mezitím se pusťte do výroby smetanového krému. V menší míse si utřete do pěny měkké máslo s moučkovým cukrem a postupně do směsi zakomponujte pomocí mixéru i vanilkový cukr, špetku soli a zakysanou smetanu.

Kompletace narozeninového dortu a jeho chlazení v lednici

Dále je potřeba dort zkompletovat. Upečený kakaový korpus tedy po vychladnutí potřete smetanovou náplní. Můžete tak učinit jen na povrchu anebo lze piškot rozříznout v polovině a promazat také mezi pláty. K zdobení se pak bude hodit čerstvé ovoce, čokoládová poleva či nastrouhaná čokoláda. Před podáváním nechte dort v lednici několik hodin zatuhnout.

Servírování narozeninového dortu z kakaového piškotu a smetanového krému

Vychlazený a zatuhlý dort vyjměte z chladničky, naporcujte a podávejte třeba s šálkem oblíbeného espressa. Hodit se bude i čaj, kakao anebo horká čokoláda. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů