Estonský kringel aneb Skořicový věnec - postup přípravy
Estonský kringel ocení každý, kdo má rád sladké skořicové pečivo. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.Do trochy vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a přidejte lžíci mouky. Několik minut počkejte, až vzejde kvásek. Do zadělávací mísy dejte mouku, lžičku soli, zamíchejte a přilijte připravený kvásek. Přidejte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujete tužší těsto. Přikryjte ho a nechte 45 minut kynout.
Těsto rozdělte na 2 poloviny a každý díl rozválejte na co nejtenčí plát o velikosti přibližně 40x30 centimetrů. Plát těsta potřete změklým máslem na náplň, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec ho podle chuti posypejte cukrem se skořicí.
Těsto zabalte jako roládu a středem po celé délce rozřízněte, následně jednotlivé pruhy splétejte do sebe a vytvořte věnec. Přendejte je na plech a nechte asi 20 minut ještě kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut na horkovzduch. Potom zmírněte teplotu na 150 °C a pečte asi půl hodiny dorůžova.