Exkluzivní katův vepřový guláš - postup přípravy
Katův šleh je dobře známá, po několik desetiletí stále oblíbená dobrota, na kterou Češi nedají dopustit. Pokud se navíc zkombinuje s klasickým gulášem, jak ukazuje recept na Youtube kanálu Recepty bez brepty, vznikne neuvěřitelně chutné jídlo, po kterém si oblíznete i uši.
Ingredience
Vepřovou krkovičku nakrájejte nejprve na plátky a poté na krátké nudličky. Vložte maso do misky a zakapejte ho dvěma polévkovými lžícemi sójové omáčky, jednou lžící worcesterové omáčky, přidejte asi 1,5 lžičky drceného kmínu, trochu čerstvě mletého černého pepře a 1 lžičku soli. Vše důkladně promíchejte a nechte maso při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
Mezitím nakrájejte cibuli na půlkulaté plátky, žampiony rozčtvrťte, pórek nakrájejte na kolečka a papriku na krátké nudličky. Tři stroužky česneku nasekejte najemno.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a zprudka na něm opečte okořeněné maso dozlatova. Po opečení maso přemístěte z pánve do velkého hrnce. Do výpeku po mase přihoďte žampiony, které nechte orestovat mírně dozlatova, a přidejte k nim také cibuli. Za častého míchání pokračujte v opékání, dokud houby i cibule zcela nezezlátnou.
Houbovo-cibulový základ zakapejte rajčatovým pyré a za stálého míchání restujte, dokud se z protlaku neodpaří veškerá voda. Poté přihoďte nasekaný česnek, čerstvou a nakládanou papriku, nechte krátce zarestovat a obsah pánve vyklopte do hrnce k masu.
Hrnec postavte na sporák a maso se zeleninou nechte chvilku opékat. Přihoďte pórek a ještě chvilku vše restujte. Pokud chcete, teď je ta pravá chvíle na přidání libovolného množství vašeho oblíbeného druhu chilli omáčky. Obsah hrnce zalijte vývarem.
V půl deci vody rozmíchejte jednu vrchovatou lžičku bramborového škrobu a tuto směs vlijte do hrnce s gulášem. Vše dobře promíchejte, nechte 5 minut provařit, podle chuti dosolte a podávejte nejlépe s čerstvým chlebem a půllitrem dobře vychlazeného piva.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.